Gibanica je tradicionalni specijalitet naših krajeva i vrlo brzo se priprema. Donosimo recept za sočnu gibanicu s hrskavom koricom koja je savršena za doručak, užinu pa i večeru.

Sastojci:

500 g listova za savijaču
500 g svježeg kravljeg sira
3 dl slatkog vrhnja
180 g kiselog vrhnja (1 mala čaša)
4 jaja
sol
ulje (po potrebi)

Preljev:

1 jaje
1 dl slatkog vrhnja
2 žlice ulja

Priprema:

Prebrojte listove tijesta za savijaču i odvojimo četiri (dva za dno i dva za gore). Tepsiju dobro namažite uljem. Na dno križno položite dva lista tijesta, tako da je dno potpuno pokriveno.

U zdjeli pomiješajte sir, kiselo i slatko vrhnje, jaja te sol. Smjesa mora biti prilično tekuća kako bi se tijesto dobro 'napilo' i sirnica bila sočna. Ako vam se čini da je smjesa presuha (ponekad sir može biti vrlo suh), dodajte još slatkog vrhnja.

Uzmite jedan list tijesta i umočite ga u smjesu sira, pri tome ga pažljivo okrećite kako bi se nadjev dobro primio za tijesto. List zatim zgužvajte i položite na tijesto u tepsiji. Pokušavajte stvoriti izgled procvale ruže.

Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane tijesta i nadjeva (dva lista tijesta moramo ostaviti za vrh gibanice). Ako vam ostane nešto nadjeva, prelijte ga ili posipajte po zgužvanim komadima tijesta.

Dva lista tijesta, koja ste ostavili sa strane, ponovno križno položite preko tepsije i rubove pažljivo savijajte prema unutra do dna, tako da stvorite neku vrstu 'poklopca' gibanice. Po vrhu premažite gibanicu mješavinom jajeta, slatkog vrhnja i ulja. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na 45 minuta. Po potrebi produljite vrijeme pečenja. Gibanica je pečena kada se lagano zapeče na vrhu i postane zlatno-smeđe boje.

izvor: okusno.je