Sporo pečena marinirana lopatica zbog koje će vas cijela obitelj obožavati

Za pripremu sporo pečene janjeće lopatice trebat će vam puno vremena, ali će se svakako isplatiti.

Shutterstock

Ideja za vikend ručak nikad sočnija sporo pečena janjeća lopatica u marinadi s narančom i aromatičnom rižom. Ono što daje posebnu aromu ovom jelu su grožđice koje obogate i rižu i meso svojom slatkoćom. 

Sastojci:

  • 2 kg janjeće lopatice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica mljevenog kima
  • 1 žličica sušene metvice
  • 1/2 žličice mljevene ljute paprike
  • 4 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ula
  • 200 ml soka od naranče
  • 150 g grožđica

Za rižu:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 g  maslaca
  • 300 g riže
  • 600 ml pilećeg temeljca
  • šaka nasjeckanog peršina
  • 30 g luka
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje. Češnjak, začine, med i ulje promiješajte za začinima, pa utrljajte na jenjetinu. Prelijte sokom od naranče, pospite grožđicama, pa dobro pokrijte folijom i pecite 4 sata. Maknite foliju, zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta da se umak i meso zapeku.

U međuvremenu zagrijte ulje i maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri da se maslac ne otopi. Dodajte rižu, miješajući. Nakon toga ulijte vrući pileći temeljac i pustite da prokuha. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prijanja, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite 10 minuta da se smjesa zgusne. 

Vilicom izmiješajte rižu i umiješajte grožđice, veći dio peršina i luka pa dodajte preostali peršin i luk te poslužite uz janjetinu.