Ideja za vikend ručak nikad sočnija sporo pečena janjeća lopatica u marinadi s narančom i aromatičnom rižom. Ono što daje posebnu aromu ovom jelu su grožđice koje obogate i rižu i meso svojom slatkoćom.
Sastojci:
- 2 kg janjeće lopatice
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica mljevenog kima
- 1 žličica sušene metvice
- 1/2 žličice mljevene ljute paprike
- 4 žlice meda
- 2 žlice maslinovog ula
- 200 ml soka od naranče
- 150 g grožđica
Za rižu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 300 g riže
- 600 ml pilećeg temeljca
- šaka nasjeckanog peršina
- 30 g luka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 130°C. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje. Češnjak, začine, med i ulje promiješajte za začinima, pa utrljajte na jenjetinu. Prelijte sokom od naranče, pospite grožđicama, pa dobro pokrijte folijom i pecite 4 sata. Maknite foliju, zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta da se umak i meso zapeku.
U međuvremenu zagrijte ulje i maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri da se maslac ne otopi. Dodajte rižu, miješajući. Nakon toga ulijte vrući pileći temeljac i pustite da prokuha. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prijanja, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite 10 minuta da se smjesa zgusne.
Vilicom izmiješajte rižu i umiješajte grožđice, veći dio peršina i luka pa dodajte preostali peršin i luk te poslužite uz janjetinu.