• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        9 SAVJETA ZA PRIPREMU NAJBOLJE JANJETINE: Marinadom do boljeg okusa, a na ovo posebno obratite pozornost 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        9 SAVJETA ZA PRIPREMU NAJBOLJE JANJETINE: Marinadom do boljeg okusa, a na ovo posebno obratite pozornost

        14.11.2023 15:25
        14.11.2023 15:25
        0

        Donosimo 9 savjeta za pripremu savršene janjetine.

         9 SAVJETA ZA PRIPREMU NAJBOLJE JANJETINE: Izvor: jose-ignacio-pompe-s-Z-h0fEiBM-unsplash.jpg

        Janjetina je jedna od najukusnijih i najboljih vrsta mesa, što se u našim krajevima potvrđuje tradicionalnim, vrlo cijenjenim tehnikama uzgoja, zanimljivim načinima pripreme i, naravno, time što su bez janjetine nezamislivi uskrsni obrok i obiteljske svečanosti. Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti od mjesec do godinu dana, svijetloružičaste boje, nježne strukture, bez prošaranih masnoća i težine do 15 kilograma.

        Okus i miris mesa su karakteristični i ovise o starosti i spolu životinje, godišnjem dobu, ali uvelike utječe i prehrana. 

        Posebno ukusna je mlada janjetina (meso janjeta od tri mjeseca) koja se uglavnom priprema u komadu ili razrezana na manje dijelove. Kada govorimo o mesu starijeg janjeta, govorimo i o podjeli mesa u tri kategorije. U prvoj su kategoriji zbog top kvalitete but i file, u drugoj hrbat i plećka, dok u treću ubrajamo vrat, prsa i koljenice. Za svaki komad mesa postoji preporuka kako pripremiti ukusan i hranjiv obrok - but se peče u komadu, od hrpta se pripremaju ukusni kotleti, od plećke ražnjići, prsa se nadijevaju, a koljenica kuha ili peče u komadu.

        Osim kvalitetnog mesa provjerenih uzgajivača, za dobar obrok trebaju vam zanimljivi recepti i savjeti kako janjetinu pripremiti i poslužiti na savršen način.

        U nastavku donosimo 9 savjeta...

        1. Oplemenite začinima

        Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se odlično slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom. Pripazite da ne pretjerate jer su već dvije grančice ružmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.

        2. Marinadom do boljeg okusa

        Za odličan okus premažite meso marinadom od ružmarina, češnjaka, maslinova ulja i malo limunova soka te ostavite preko noći u hladnjaku zamotano u plastičnu foliju. Važno je da janjetinu previše unaprijed ne solite kako sol ne bi upila sokove mesa i pripremljeno meso bilo presuho.

        3. Zarežite nježno

        Uobičajena metoda dodavanja arome janjetini jest zarezivanje malih rezova na površini mesa u koje možete staviti češnjeva češnjaka ili grančice začinskog bilja.

        Možda će vas zanimati

        • Savjet više |

          16. Oct 2023.

          TRIKOVI ZA SAVRŠENO PEČENJE: Savjeti za najmekanije pečeno meso, ali s finom hrskavom koricom

          0

        4. Pecite toplo meso

        Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi doseglo sobnu temperaturu. Tako pripremljeno meso bit će ukusnije i ljepše boje.

        5. S temperaturom umjereno

        Najravnomjernije pečena janjetina ona je s ražnja. Pripremate li je u pećnici, držite se pravila da se peče oko sat vremena po kilogramu mesa, ali kako ne bi isušili meso, savjet je da ga dulje pečete na nižoj temperaturi.

        6. Folija je važna

        Alu folija odlična je pomoć kako biste spriječili isušivanje mesa tijekom pečenja jer se ispod nje meso termički obrađuje, ali ne gubi na sočnosti, baš kao pri pripremi janjetine ispod peke. Uklonite foliju pred kraj pečenja kako bi se meso zapeklo i dobilo lijepu boju.

        7. Podlijevajte janjetinu

        Marinirani janjeći but možete peći nekoliko sati bez provjeravanja. Ipak, sočnije meso dobit ćete ako ga svakih pola sata podlijete mješavinom ulja, začina i vode te vlastitim sokom.

        8. Mekano i sočno

        Janjetina se tradicionalno priprema na ražnju, na lešo s povrćem, a poseban specijalitet jest ispod peke, s mladim krumpirima i povrćem. Umjesto peke može poslužiti vrećica za pečenje zahvaljujući kojoj se meso i povrće peku u vlastitom soku.

        9. Poslužite sa stilom

        Mlada janjetina najčešće se poslužuje uz krumpir i korjenasto povrće. Odlično se slaže s mladim lukom, graškom i mahunama, kao i umakom na bazi crvenog vina te metvicom.

        Možda će vas zanimati

        • Glavno jelo

          | 12. Nov 2023.

          6 SAVJETA ZA NAJBOLJE PEČENO PILE: Greške koje radite i trikovi kako ispeći najukusnije meso iz pećnice

          0
        • Glavno jelo

          | 11. Nov 2023.

          JAMIE OLIVER OTKRIVA TAJNU SOČNIH SVINJSKIH KOTLETA: Saznajte kako ih slavni chef marinira i koliko dugo peče

          0
        • Namirnice

          | 29. Oct 2023.

          TRIK KUHARA UZ KOJE PEČENO MESO NEĆE BITI TVRDO I ŽILAVO: Zbog ovog voća topit će se u ustima

          0
        • Namirnice

          | 21. Sep 2023.

          KAKO ZNATI DA JE MESO POKVARENO: Saznajte što sve trebate provjeriti prije upotrebe crvenog mesa i peradi

          0

        Tagovi

        janjetina meso savjeti

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        Pre 20 h

        KAKO PRATI KUHINJSKE KRPE: Stari trik za blistavo čiste krpe bez mrlja

        0

        Pre 20 h

        NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA TIJESTO ZA PIZZU: Priprema se za 10 minuta, a trik je u jednom sastojku

        tijesto za pizzu
        0

        08. Dec 2023.

        3 SASTOJKA KOJA PEKARI DODAJU U DIZANO TIJESTO: Peciva i kiflice bit će najmekanije, a i trajat će dulje

        0

        07. Dec 2023.

        KAKO OČISTITI ZAGORENE TAVE NA PRIRODAN NAČIN: Izribajte tepsije i drugo posuđe namirnicama koje već imate kod kuće

        0

        05. Dec 2023.

        GREŠKE KOJE RADITE KOD ČIŠĆENJA INDUKCIJSKE PLOČE: Kako pravilno održavati štednjak, a da ga trajno ne oštetite

        0

        05. Dec 2023.

        UNIVERZALNO TIJESTO KOJE NARASTE ZA 15 MINUTA: Jedino koje ćete trebati za sve vrste kiflica, peciva i kolača

        0

        04. Dec 2023.

        TRIK ZA ŠTEDLJIVE: Dodajte ovu jeftinu namirnicu u smjesu od mljevenog mesa i napravite više ćufti i pljeskavica

        0

        29. Nov 2023.

        TRIK KOJI SPRJEČAVA PRSKANJE ULJA KOD PRŽENJA: Ovaj savjet poštedjet će vas masnih mrlja na štednjaku i radnoj površini

        0

        27. Nov 2023.

        TRIK ZA NAJBOLJU SARMU: Tajna je u ovoj jeftinoj namirnici koja će omiljenom zimskom jelu dati sočnost

        0
        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Mondo Inc Zagreb d.o.o.