Rižoto je godinama dio talijanske gastronomije i jedno od najdražih jela mnogih. Poseban je zbog svoje jednostavnosti, ali najviše zbog svoje sočne i kremaste teksture.
Gennaro Contado u receptu za rižoto od limuna i komorača pokazat će vam kako da spremite najbolje rižoto za sunčane dane.
Sastojci:
- 725 ml povrtnog temeljca
- 4 žličice maslinovog ulja
- 1 ljutika
- 100 g komorača
- 140 g riže za rižoto (arborio)
- korica i sok 1 limuna
- šaka peršina
- 20 g ribanog parmezana
- 50 g maslaca
- papar i sol
Priprema:
U tavu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckanu ljutiku i komorač te dinstajte na srednjoj vatri par minuta. Dodajte rižu i miješajte dok riža ne pozlati.
Dodajte dio ili sav sok od limuna i kuhajte uz stalno miješanje dok se tekućina gotovo sva ne upije. Dodajte nekoliko žlica vrućeg temeljca, miješajte dok se ne upije i nastavite dodavati i miješati oko 15 minuta dok riža ne bude kuhana. Maknite s vatre i umiješajte peršin i parmezan. Dodajte na vatru dok se parmezan skroz ne umiješa, pa ponovno maknite s vatre i umiješajte maslaca. Kao dekoraciju za serviranje možete koristiti ploške limuna ili peršin sitno sjeckan.