Milanski rižoto, poznat kao i rižoto milanese, jelo je iz regije Lombardije koja se nalazi na sjeveru Italije. Nastao je slučajnim dodavanjem šafrana u jelo, koji se tada koristio kao izvor prirodne žute boje. Milanski rižoto danas je jedan od simbola talijanske kuhinje i grada Milana.  

Sastojci:

  • 1 l temeljca od piletine
  • 1/2 žličice šafrana
  • 20 g  maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 330 g arborio riža
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 20 g ribanog parmezana
  • sol i papar

Priprema:

Pomiješajte temeljac i šafran u tavi na jakoj vatri. Pustite samo da prokuha. Smanjite vatru i držite na laganoj vatri.

Zagrijte maslac i ulje u loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak i dinstajte, miješajući 5 minuta ili dok ne omekša i postane proziran. Dodajte rižu i miješajte 1 minutu ili dok zrna ne postanu blago staklasta. Dodajte vino i kuhajte uz stalno miješanje dok tekućina potpuno ne ispari.

Dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok potpuno ne ispari. Nastavite dodavati temeljac, malo po malo, neprestano miješajući i dopuštajući tekućini da upije prije dodavanja sljedeće puta. Kuhajte 20 minuta ili dok riža ne postane mekana, ali čvrsta na zalogaj, a rižoto postane kremast. Maknite s vatre. Umiješajte naribani parmezan . Kušajte i začinite solju i paprom. Poslužite rižoto s naribanim parmezanom i uz hrskavi kruh. 

Izvor: taste.com.au