Recept dana: Zapečene tortilje punjene piletinom i grahom

Hrskave chimichangas prema tradicionalnom meksičkom receptu.

Shutterstock

Chimichangas je meksička varijanta tortilja punjenih piletinom i grahom zapržene na tavi. Hrskave su i sočne, a uz tortilje možete poslužiti kiselo vrhnje i salsu. Razlika između burrita i chimichangasa je u tome što se burrito ne prži. Umjesto piletine možete staviti mljevenu govedinu ili puretinu. 

Sastojci:

Nadjev:

  • 450 g pilećeg pesa
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jalapeno papričica
  • pola žličice čili
  • pola žličice kajanski papar
  • pola žličice češnjak u prahu
  • 350 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 425 g graha iz konzerve
  • sok od limete
  • 12 velikih tortilja
  • 170 g sira
  • 70 g iceberg salate
  • 130 g salse
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 75 g rajčice

Priprema:

Zagrijte ulje na tavi i dodajte piletinu narezanu na konckice, nakon što se zapeče dodajte luk, češnjak, jalapeno i sve dobro prodinstajte. Dodajte začine, ovisno koliko volite ljuto. Kuhajte uz često miješanje, deglazirajte dno tave pilećim temeljcem i crvenim vinskim octem. Dobro promiješajte da se sjedini. 

Umiješajte grah, sok od limete i kuhajte dok se grah ne zagrije. U velikoj tavi zagrijte 120 ml ulja na 200 stupnjeva, dok se ulje grije pripremite chimichangase.

Središte tortilje napunite s 2 žlice nadjeva i 2 žlice sira. Podignite rub tortilje i prebacite preko nadjeva kako biste je učvrstili. Savijte obje strane i nastavite motati dok ne dodđete do suprotnog kraja. Ponovite s preostalim tortiljama.

Polako spuštajte chimichangase u vruće ulje i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz ulja kada su gotove i stavite na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. 

Za posluživanje stavite sloj narezane zelene salate na svaki tanjur, a zatim žlicu salse na vrh. Dodajte žlicu kiselog vrhnja i pospite nasjeckanom rajčicom. 

izvor: jo cooks