Chimichangas je meksička varijanta tortilja punjenih piletinom i grahom zapržene na tavi. Hrskave su i sočne, a uz tortilje možete poslužiti kiselo vrhnje i salsu. Razlika između burrita i chimichangasa je u tome što se burrito ne prži. Umjesto piletine možete staviti mljevenu govedinu ili puretinu.
Sastojci:
Nadjev:
- 450 g pilećeg pesa
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 jalapeno papričica
- pola žličice čili
- pola žličice kajanski papar
- pola žličice češnjak u prahu
- 350 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 425 g graha iz konzerve
- sok od limete
- 12 velikih tortilja
- 170 g sira
- 70 g iceberg salate
- 130 g salse
- 115 g kiselog vrhnja
- 75 g rajčice
Priprema:
Zagrijte ulje na tavi i dodajte piletinu narezanu na konckice, nakon što se zapeče dodajte luk, češnjak, jalapeno i sve dobro prodinstajte. Dodajte začine, ovisno koliko volite ljuto. Kuhajte uz često miješanje, deglazirajte dno tave pilećim temeljcem i crvenim vinskim octem. Dobro promiješajte da se sjedini.
Umiješajte grah, sok od limete i kuhajte dok se grah ne zagrije. U velikoj tavi zagrijte 120 ml ulja na 200 stupnjeva, dok se ulje grije pripremite chimichangase.
Središte tortilje napunite s 2 žlice nadjeva i 2 žlice sira. Podignite rub tortilje i prebacite preko nadjeva kako biste je učvrstili. Savijte obje strane i nastavite motati dok ne dodđete do suprotnog kraja. Ponovite s preostalim tortiljama.
Polako spuštajte chimichangase u vruće ulje i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz ulja kada su gotove i stavite na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja.
Za posluživanje stavite sloj narezane zelene salate na svaki tanjur, a zatim žlicu salse na vrh. Dodajte žlicu kiselog vrhnja i pospite nasjeckanom rajčicom.
izvor: jo cooks