Recept dana: Slana pita s kozjim sirom i mladim porilukom

Brza i jednostavna pita za lagani ljetni ručak.

Shutterstock

Prhka slana pita od mladog poriluka i kozjeg sira naša je preporuka za današnji ručak. Pita je nutritivno bogata i jednostavna za napraviti. S dodacima u nadjevu možete se igrati, a ako nemate ćimulica možete dodati blitve ili kelja

Sastojci:
Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 2 jaja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • pola praška ze pecivo
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 10 dag šunke
  • 10 dag slanine
  • 10 ćimulica (mladih izdanaka kupusa)
  • 15 dag kozjeg sira
  • 2 mlada poriluka
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • žlica nasjeckanog vlasca
  • sol i papar
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

Na radnoj površini pomiješaje brašno, prašak za pecivo i omekšali maslac. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja, sol i kiselo vrhnje te dodajte brašnu i maslacu. Mijesite dok ne dobijete finu mekanu masu. Smjesu spljoštite, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem na jedan sat. 

Ćimulice dobro operite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, procijedite ih i nasjeckajte. Na maslinovu ulju kratko popržite nasjeckani mladi poriluk, slaninu i šunku. Dodajte sol i papar. U zasebnoj zdjeli izmiješajte slatko vrhnje, jaja, sol, papar, muškatni oraščić i vlasac te dodajte smjesu iz tave, umiješajte ćimulice i na kraju dodajte naribani kozji sir. Tijesto za pitu razvaljajte u maslacem namašćeni okrugli kalup i ulijte nadjev. Pitu pecite četrdesetak minuta na 160 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.