Oslić je jedna od najdostupnijih jeftinijih vrsta riba, a može se vrlo jednostavno pripremiti - pohan ili pečen na žaru. Jedete li ribu petkom, ovaj tjedan vam preporučujemo da napravite hrskave štapiće od fileta oslića. Poslužite ih s prilogom po želji, slaže se s krumpir salatom ili kuhanim krumpirom te domaćim tartar umakom.
Sastojci:
- ½ žlice maslinovog ulja
- 3 veća fileta oslića, oko 400 g
- 50 g običnog brašna
- 100 g krušnih mrvica
- korica jednog limuna
- 1 grančica kopra, nasjeckana
- 1 veliko jaje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190C. Pleh obložite papirom za pečenje i stavite u pećnicu da se zagrije. Svaki riblji file narežite na četiri ili pet debelih štapića.
U zdjelu uspite brašno i začinite crnim paprom. U drugu zdjelu razbijte jaja i lagano ih umutite vilicom. Pomiješajte krušne mrvice, koricu limuna i kopar u trećoj plitkoj zdjeli i promiješajte. Ribu umočiti u brašno, pa u jaje, pa u prezle. Prebacite ih u pleh i pecite 20 minuta, jednom ih okrenite.