Vikendom imamo više vremena za kuhanje i pripremu bogatijeg ručka za cijelu obitelj. Mnogima je nedjelja nezamisliva bez mesa, posebno pečenog. Stoga vam predlažemo dva recepta za pečenu piletinu iz pećnice - pileće batke s krumpirom i gljivama i cijelo marinirano pečeno pile.
Pileći batci s krumpirom i gljivama
Sastojci:
- 4 pileća batka
- 2 žličice sušenog češnjaka
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice soja umaka
- 20 g maslaca
- 1 žlica kečapa
- 500 g krumpira
- 200 g šampinjona
- origano
Priprema:
Stavite meso u zdjelu, posolite, popaprite, pospite paprikom i češnjakom u prahu (1 žličica). Dodajte soja umak, otopljeni maslac, kečap i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte krumpir i gljive koje ste narezali, posolite, popaprite i pospite origanom i češnjakom u prahu (1 žličica). Zatim meso stavite u tepsiju koju ste premazali paprom za pečenje, a po njemu rasporedite krumpir i gljive. Peći na 200°C oko 40 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
Marinirano pečeno pile
Sastojci:
- 1 cijelo pile
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica češnjaka
- 250 ml vrhnje za kuhanje
- 1 puna žlica senfa
- 125 ml suhog bijelog vina
- kopar
Priprema:
Cijelo pile obilno posolite s obje strane i ostavite barem sat vremena.
Prelijte pile maslinovim uljem izvana i iznutra. Izgnječite češnjak i stavite češnjeve ispod pileta.
Pecite pile na 22o stupnjeva 20 do 30 minuta dok ne poprimi boju.
Pomiješajte vrhnje za kuhanje, kopar i senf i dobro začinite solju i paprom. Poslije 20-30 minuta smanjite temperaturu na 140°C, izvadite pile i ulijte bijelo vino u pleh. Zatim prelijte piletinu preljevom od kopra i vratite u pećnicu na 30-40 minuta.
Kada je pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta, lagano prekriveno s malo folije.