Mađarski pileći paprikaš je klasično jelo bogatog okusa srednjoeuropske kuhinje. Ovaj ukusni paprikaš od piletine začinjen dimljenom slatkom paprikom savršen je za obiteljski ručak, a kako bi okus paprikaša bio što bogatiji i kremastiji, napravite domaći pileći temeljac. Uz malo truda i nekoliko sastojaka, možete pripremiti autentičan paprikaš koje će oduševiti vaše ukućane.
Sastojci:
- cijelo pile
- 40 g slanine
- pola luka
- 1 žuta paprika
- 2 češnja češnjaka
- 2 rajčice
- 20 g slatke paprike
- 1 l temeljca
- 180 g kiselog vrhnja
- 15 g brašna
- sol i papar
Priprema:
Narežite pile na komade i začinite ih s obje strane. Zagrijte slaninu u velikoj posudi na srednje jako vatri dok se ne počne lagano dimiti.
Zatim dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite oko 3-4 minute sa svake strane. Izvadite piletinu i stavite je sa strane na tanjur. Dodajte luk i dinstajte 10 minuta na laganoj do srednje vatri uz miješanje. Dodajte paprike i pirjajte na srednjoj vatri. Umiješajte češnjak i kuhajte ga dok ne zamiriši. Ulijte rajčice i kuhajte oko 5 minuta da se propirjaju i raspadnu.
Umiješajte papriku dok se ne sjedini. Ulijte pileći temeljac i dobro ga zaćinite solju i paprom. Vratite piletinu, stavite je u lonac i kuhajte oko sat vremena. U posudi umutite kiselo vrhnje i brašno dok se ne sjedini. Ulijte oko pola šalice tekućine za dintanje piletine u zdjelu s kiselim vrhnjem i promiješajte.
Kad je piletina pečena, izvadite je iz posude i umiješajte u smjesu od kiselog vrhnja i prokuhajte da se zgusne. Trebao bi biti gust i kremast. Vratite piletinu u tavu i zagrijte je 2-4 minute prije posluživanja s dodatnim kiselim vrhnjem i po želji nasjeckanim vlascem.
Izvor: Billy Parisi
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice