Mađarski pileći paprikaš je klasično jelo bogatog okusa srednjoeuropske kuhinje. Ovaj ukusni paprikaš od piletine začinjen dimljenom slatkom paprikom savršen je za obiteljski ručak, a kako bi okus paprikaša bio što bogatiji i kremastiji, napravite domaći pileći temeljac. Uz malo truda i nekoliko sastojaka, možete pripremiti autentičan paprikaš koje će oduševiti vaše ukućane. 

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 40 g slanine
  • pola luka
  • 1 žuta paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 rajčice
  • 20 g slatke paprike
  • 1 l temeljca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 15 g brašna
  • sol i papar

Priprema:
Narežite pile na komade i začinite ih s obje strane. Zagrijte slaninu u velikoj posudi na srednje jako vatri dok se ne počne lagano dimiti.

Tradicionalni mađarski pileći paprikaš gotov za sat vremena
Shutterstock 

Zatim dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite oko 3-4 minute sa svake strane. Izvadite piletinu i stavite je sa strane na tanjur. Dodajte luk i dinstajte 10 minuta na laganoj do srednje vatri uz miješanje. Dodajte paprike i pirjajte na srednjoj vatri. Umiješajte češnjak i kuhajte ga dok ne zamiriši. Ulijte rajčice i kuhajte oko 5 minuta da se propirjaju i raspadnu.

Umiješajte papriku dok se ne sjedini. Ulijte pileći temeljac i dobro ga zaćinite solju i paprom. Vratite piletinu, stavite je u lonac i kuhajte oko sat vremena. U posudi umutite kiselo vrhnje i brašno dok se ne sjedini. Ulijte oko pola šalice tekućine za dintanje piletine u zdjelu s kiselim vrhnjem i promiješajte.

Kad je piletina pečena, izvadite je iz posude i umiješajte u smjesu od kiselog vrhnja i prokuhajte da se zgusne. Trebao bi biti gust i kremast. Vratite piletinu u tavu i zagrijte je 2-4 minute prije posluživanja s dodatnim kiselim vrhnjem i po želji nasjeckanim vlascem. 

Izvor: Billy Parisi