Vikend recept: Svinjski vrat u umaku od piva i luka

Poslužite s prilogom po želji

Shutterstock

Svinjski vrat možete pripremiti u pećnici, pržiti na tavi, ali možete ga i pirjati u umaku od piva i luka. Ovako pripremljen svinjski vrat je nevjerojatno mekan pa ga možete poslužiti kao gulaš s prilogom po želji, npr. pire krumpirom. Recept s YouTube kanala Meat Recipes jednostavan je i za početnike u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog vrata
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica slatke paprike
  • 1 žlica majčine dušice
  • 1 žlica mažurana
  • crni papar
  • 10 bobica kleke (borovica)
  • 5-6 listova lovora
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 glavice luka
  • 1 žlica brašna
  • 250 ml piva
  • 1 povrtna kocka
  • 100 ml vode
  • 1 konzerva nasjeckanih rajčica pelata

Priprema:

Meso narežite na kockice, pa posolite, popaprite, pospite slatkom paprikom, majčinom dušicom, mažuranom, dodajte bobice kleke/borovicu i lovor. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i sve dobro promiješajte. Meso popržite u tavi u kojoj ste zagrijali malo ulja.

Meso izvaditi iz tave, pa dodati luk nasjeckan na kolutiće. Pržite dok ne omekša, a po potrebi zalijte s još malo ulja. Promiješajte pa dodajte brašno i ponovno promiješajte. Vratite meso i promiješajte.

U posudu ulijte pivo, vodu, dodati kocku za juhu, kao i pelate. Dobro izmiješajte, zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.

Postupak pripreme pogledajte u videu:

Svinjski vrat u umaku od piva i luka  youtube