Svinjetina je meso koje paše uz svaki prilog, od krumpira, riže, tjestenine do povrća. Jednako tako slaže se i s jednom vrlo zdravom namirnicom, manje popularnom u većini kućanstava, a nepravedno zanemarenom - palentom.

Naime, palenta je jeftina i zdrava, a jako se brzo priprema. Isprobajte recept s portala StvarUkusa za svinjske odreske s palentom u umaku od rajčice, jelo je slično poznatom osso buco s telećom koljenicom, ali puno jednostavnije se priprema i s jeftinijim sastojcima.

Sastojci

  • 800 g svinjskih odrezaka
  • 500 ml passate od rajčice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 1 svježa grančica ružmarina
  • 1 žlica kapara, ocijeđenih i grubo nasjeckanih
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g palente
  • 40 g maslaca
  • 30 g parmezana

Recept za svinjetinu s palentom u umaku

16:12
Korak 1

Pržite

U srednjoj tavi zagrijte ulje, pa pržite luk 7-8 minuta dok ne omekša.

16:15
Korak 2

Pirjajte

Pomiješajte ružmarin, kapare i pasiranu rajčicu. Začinite paprom, pa pirjajte 10-12 minuta.

16:15
Korak 3

Ispecite meso

Začinite solju i paprom te uljem svinjske odreske. Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri dok ne postane vruć, a zatim pecite odreske po nekoliko minuta sa svake strane.

16:16
Korak 4

Skuhajte palentu

U locu na srednje jakoj vatri zagrijte 70 ml mlijeka i 500 ml vode pa ulivajte palentu. Miješajte oko minutu dok ne postane gusto i ne počne se odvajati od stijenki posude. 

Najsočniji svinjski odresci s palentom u umaku od rajčica
Shutterstock 

16:17
Korak 5

Začinite

Maknite s vatre, začinite, zatim umiješajte preostalo mlijeko, maslac i sir dok se ne otope.

16:17
Korak 6

Poslužite

Ostatak soka od pečenja mesa ulijte u umak od rajčice. Stavite palentu na tanjur, posložite odreske s umakom od rajčice i ukrasite nasjeckanim ružmarinom.