Svinjetina je meso koje paše uz svaki prilog, od krumpira, riže, tjestenine do povrća. Jednako tako slaže se i s jednom vrlo zdravom namirnicom, manje popularnom u većini kućanstava, a nepravedno zanemarenom - palentom.
Naime, palenta je jeftina i zdrava, a jako se brzo priprema. Isprobajte recept s portala StvarUkusa za svinjske odreske s palentom u umaku od rajčice, jelo je slično poznatom osso buco s telećom koljenicom, ali puno jednostavnije se priprema i s jeftinijim sastojcima.
Sastojci
- 800 g svinjskih odrezaka
- 500 ml passate od rajčice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 1 svježa grančica ružmarina
- 1 žlica kapara, ocijeđenih i grubo nasjeckanih
- 250 ml mlijeka
- 200 g palente
- 40 g maslaca
- 30 g parmezana
Recept za svinjetinu s palentom u umaku
Pržite
U srednjoj tavi zagrijte ulje, pa pržite luk 7-8 minuta dok ne omekša.
Pirjajte
Pomiješajte ružmarin, kapare i pasiranu rajčicu. Začinite paprom, pa pirjajte 10-12 minuta.
Ispecite meso
Začinite solju i paprom te uljem svinjske odreske. Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri dok ne postane vruć, a zatim pecite odreske po nekoliko minuta sa svake strane.
Skuhajte palentu
U locu na srednje jakoj vatri zagrijte 70 ml mlijeka i 500 ml vode pa ulivajte palentu. Miješajte oko minutu dok ne postane gusto i ne počne se odvajati od stijenki posude.
Začinite
Maknite s vatre, začinite, zatim umiješajte preostalo mlijeko, maslac i sir dok se ne otope.
Poslužite
Ostatak soka od pečenja mesa ulijte u umak od rajčice. Stavite palentu na tanjur, posložite odreske s umakom od rajčice i ukrasite nasjeckanim ružmarinom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice