Volite li kinesku kuhinju, morate isprobati piletinu na sečuanski.
Sastojci:
- 500 g otkoštenog karabatka narezanog na komade veličine zalogaja
- 50 g mljevene paprike
- ulje za prženje
- 1 žlica papra u zrnu
- 15 g đumbira, oguljenog i sitno nasjeckanog
- 4 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 2 vlasca sitno nasjeckana, odvojeni bijeli i zeleni dio
- 3 žlice neslanog prženog kikirikija
- 2 žlice sjemenki sezama
- ½ žlice sojinog umaka
- ½ žličice šećera
Za marinadu:
- ½ žličice papra
- ½ žličice pileće juhe
- 1 žlica crnog vina
- 1½ žlice soja umaka
- 2½ žlice kukuruznog brašna
- 1 žlica kukuruznog ulja
Priprema:
Prvo pomiješajte sve sastojke za marinadu, osim kukuruznog brašna i ulja, s ¼ žličice soli u velikoj zdjeli, a zatim umiješajte komade karabataka. Pokrijte i ohladite 30 minuta. Dodajte kukuruznu krupicu i dobro promiješajte, zatim dodajte ulje i ponovno promiješajte da se sjedini. Stavite 25 g mljevene paprike u vatrostalnu zdjelu, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim ocijedite i ostavite sa strane.
Tavu do jedne trećine napunite uljem i zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Smanjite vatru na srednju i pažljivo ispustite komade karabataka. (Možda ćete to morati raditi u serijama.) Pržite 3-4 minute, zatim ocijedite na papirnatim ručnicima. Nastavite zagrijavati ulje i ponovno pržite piletinu još 1-2 minute dok ne porumeni i postane hrskava. Ocijediti na ubrus.
U tavu na srednje jakoj vatri ulijte malo ulja i pržite ostatak mljevene paprike, đumbira i češnjaka oko 2-3 minute. Dodajte piletinu, pečeni kikiriki, vlasac i pržite još 3 minute. Pospite sezamom, zatim dodajte soja umak i šećer. Dobro izmiješajte, pa poslužite.