Recept dana: Neodoljivi turski gulaš

Neodoljiva kombinacija raznog povrća, začina i mesa, a može se pripremiti i u pećnici.

Shutterstock

Turski gulaš je jelo u kojem neodoljivom kombinacijom raznog povrća, začina i mesa dobivate poseban okus. Možete mu dodati i druge vrste povrća poput tikvica, patlidžana ili mahuna, ovisno o sezoni.

Ovo jelo može se pripremati i u pećnici, na niskoj temperaturi (oko 160°C) 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i dobili bogat okus.

Sastojci:

  • 500 g junetine (ili janjetine) narezati na kocke
  • 2 glavice crnog luka sitno nasjeckanog
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • 2 velike paprike (crvene ili zelene), narezane na trakice
  • 2 veće mrkve narezane na kolutove
  • 3 rajčice, oguljene i nasjeckane (možete koristiti i konzervu nasjeckanih rajčica)
  • 2 krumpira, izrezana na kockice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica papra
  • sol po želji
  • 500 ml goveđe ili povrtne juhe (ili vode)
  • svježi peršin, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu ili tavi s debelim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne porumene (oko 5-7 minuta). Kada meso lijepo porumeni izvadite ga i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte češnjak i pržite još minutu, dok ne pusti svoju aromu.

Zatim dodajte papriku i mrkvu, te sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša.

Umiješajte pire od rajčice, mljevenu papriku, kumin, korijander i papar. Sve pomiješajte i pržite još 1-2 minute da se začini sjedine s povrćem. Dodajte nasjeckanu rajčicu i promiješati.

Vratite meso u lonac, dodajte krumpir i sve dobro izmiješajte.

Ulijte juhu (ili vodu) i pustite da prokuha.

Kad gulaš prokuha, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da lagano krčka na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promiješajte, a po potrebi dodajte još malo tekućine.

Varivo je gotovo kada meso omekša i kada se svi okusi sjedine. Kad je varivo gotovo, pospite ga svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite uz rižu, kruh ili pire krumpir.

 Izvor: Stil