Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na žlicu u našim krajevima, donosimo vam 7 recepata, od tradicionalnog gulaša s junetinom, pravog mađarskog do onog s gljivama prikladnog za vegetarijance do najjfetinije verzije gulaša - one s kobasicom.
1. Gulaš po receptu Steve Karapandže
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 700 g luka
- suha slanina
- 1 žličica slatke crvene mljevene paprike
- malo ljute mljevene paprike
- 1 žlica biljnih začina
- papar
- 1 konzerva pelata
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 dl crnog vina
- 1 lovorov list
- kim, mažuran
- 1 dl soka od naranče
Priprema:
Na zagrijanom ulju popirjajte luk. Dodajte junetinu narezanu na kockice, popržite uz stalno miješanje. Dodajte suhu slaninu, mljevenu ljutu i slatku papriku, biljni začin, papar, pelate, koncentrat rajčice, vino, lovorov list, malo kima, mažurana i sok od naranče. Promiješajte i kuhajte oko sat i pol, odnosno dok se meso ne skuha, povremeno mješajući i ako treba dolijevati po malo vode.
2. Juneći gulaš s krumpirom
Sastojci:
- 900 g junetine
- 450 g krumpira
- 1/2 luka
- 5 češnja češnjaka
- 1 kocka za goveđu juhu
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1 šalica pasirane rajčice
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
Priprema:
Narežite junetinu za gulaš, pa je popržite u tavi na ulju na srednjoj temperaturi. Pržite junetinu s obje strane dok ne promijeni boju, oko 6-7 minuta. Posolite, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok luk ne postane proziran. Dodajte češnjak, papriku, kumin i papar te promiješajte. Pustite da se gulaš kuha nekoliko minuta, a zatim dodajte umak od rajčice. Goveđu kocku za juhu otopite u vrućoj vodi, pa temeljac dodajte u gulaš. Dodajte vodu i promiješajte.
Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sat. Izvadite junetinu pa dodajte očišćen i narezan krumpir. Krumpir mora biti potpuno potopljen pa po potrebi dolijte malo vode. Poklopite i pustite da se gulaš kuha oko 25 minuta. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje i kukuruzni škrob pa dodajte krumpiru. Promiješajte, ostavite gulaš da lagano kuha još minutu pa dodajte junetinu. Kuhajte gulaš još nekoliko minuta.
Postupak pogledajte u videu:
3. Vinski gulaš
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 500 g junećeg mesa narezanog na komade
- 1 glavica luka
- 400 ml umaka od rajčica
- 500 g krumpira
- 200 ml crnog vina
- listovi lovora
- sol, papar
Priprema:
Na ulje dodajte meso, malo ga posolite i popržite sa svih strana. Očistite i narežite luk. Izvadite meso i na istoj masnoći pržite luk oko 10 minuta. Na luk dodajte pečeno meso i dinstajte još 10 minuta. Dodajte umak od rajčice, dio vina i lovor te pirjajte još 10 minuta. U gulaš ulijte oko 750 ml vode i kuhajte oko pola sata. Krumpir ogulite i narežite na komade veličine mesa. U gulaš dodajte ostatak vina. Kad smjesa prokuha, dodajte krumpir. Kuhajte pola sata dok krumpir i meso potpuno ne omekšaju te posolite i popaprite po želji.
4. Najjeftiniji gulaš s kobasicom
Sastojci:
- 500 g kobasice
- 300 g krumpira
- 100 g rajčice
- 300 g luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice slatke paprike
- 1 litra pilećeg temeljca
- 3 žlice masti
- čili po želji
- 1 žličica mljevenog kima
- 150 ml vode
- 2 žlice brašna
- 1 žličica mažurana
- vlasac
Priprema:
Luk nasjeckajte i popržite na masnoći pa dodajte oguljene kobasice i sitno nasjeckajte pa pržite još 5 minuta. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 5 minuta. Dodajte umak od rajčice i promiješajte. Nakon 2 minute dodajte slatku papriku i mljeveni kim te propirjajte. Nakon 2 minute ulijte temeljac i narezani krumpir. Poklopite i kuhajte 10 minuta. Vodu i brašno dobro promiješajte pa ulijte u gulaš. Dodajte sol, papar i mažuran te promiješajte pa kuhajte još 10 minuta.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
5. Juneći gulaš s vrganjima
Sastojci:
- 800 g junetine
- 300 g vrganja
- 1 luk
- 3 češnje češnjaka
- 1 mrkva
- 60 g slanine
- 2 žlice ulja
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 250 ml bijelog vina
- 400 ml jušnog temeljca
- 300 g tjestenine
- 4 lovorova lista
- 1 žličica ružmarina
- prstohvat korijandera i cimeta
Priprema:
Narežite meso na kockice, vrganje na kriške, luk i češnjak na veće komade. Mrkvu ogulite i naribajte. Meso popržite na vrućem ulju i dodajte slaninu, luk, češnjak. Dodajte mrkvu, koncentrat rajčice, cimet, ružmarin, lovor, korijander, vrganje, vino i temeljac. Poklopite i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi probajte i dodajte sol i papar. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite.
6. Originalan recept za mađarski gulaš
Sastojci:
- 1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
- 700 g luka
- 2 mrkve
- 3 češnja češnjaka
- lovorov list po želji
- 1 žlica pasirane rajčice (passata)
- ulje, sol, papar, suhi začini
Priprema:
Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje. Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje. Nakon 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje. Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri. Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.
7. Gulaš od šampinjona bez mesa
Sastojci:
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 grančica ružmarina
- 4 krumpira
- maslinovo ili suncokretovo ulje
- 1/2 kg šampinjona
- 2 žlice ajvara
- sol, papar
- ocat
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak te ružmarin. Dodajte vodu, šampinjone i tri krumpira narezana na kockice, a jedan krumpir neka bude cijeli. Posoliti i dodati ajvar (ako nemate možete dodati jednu veću ili dvije manje crvene paprike nasjeckane na što sitnije). Kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri, a pred kraj kuhanja dodajte papar i žlicu octa. Na kraju cijeli kuhani krumpir izgnječite vilicom i vratite u gulaš.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice