Tripice ili fileki jelo su koje ili ne podnosite ili obožavate. Pripremaju se od životinjskih iznutrica, goveđih, junećih ili telećih želudaca, ali i janjetine, svinjetine, divljači pa čak i ribe. U prošlosti su bili sirotinjska hrana, ali u posljednjim godinama postali su pravi gurmanski specijalitet.
Donosimo vam recept za goveđe iznutrice u bogato začinjenom umaku s okusom kao u restoranu.
Sastojci:
- 800 g junećih (ili goveđih) tripica (očišćenih i opranih)
- 1,5 kg luka
- 1 kocka za goveđu juhu
- 900 ml tople vode
- 2 mrkve
- 4 češnja češnjaka
- 3 lista lovora
- 100 ml soka od rajčice
- 2,5 žlice brašna
- 2 žlice slatke paprike
- 1/2 žličice mljevene paprike
- prstohvat suhe majčine dušice
- papar
- sol
- nekoliko listova celera
- 80 ml ulja
- 1 vezica svježeg peršina
Priprema:
Tripice stavite u lonac, prelijte hladnom vodom, posolite i dodajte 1 list lovora, pa kuhajte oko 5-6 minuta na srednjoj vatri. Procijedite i dodajte papar i 2 lista lovora pa kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Zagrijte ulje pa prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Dodajte brašno, slatku papriku, papriku, majčinu dušicu, sol i papar.
Kocku goveđe juhe pomiješajte s 900 ml vruće vode. Sastojke za umak pomiješajte, pa kad se sjedine dodajte goveđu juhu.
Ulijte sok od rajčice, pa pustite da se tripice krčkaju u umaku oko 30 minuta. Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka, peršin, celerov list i lovor. Pomiješajte tripice i umak i ostavite da lagano kuha 3-5 minuta.