Tripice ili fileki u bogato začinjenom umaku kao iz restorana

24. listopada ovaj gurmanski specijalitet slavi svoj dan.

Shutterstock

Tripice ili fileki jelo su koje ili ne podnosite ili obožavate. Pripremaju se od životinjskih iznutrica, goveđih, junećih ili telećih želudaca, ali i janjetine, svinjetine, divljači pa čak i ribe. U prošlosti su bili sirotinjska hrana, ali u posljednjim godinama postali su pravi gurmanski specijalitet.

Donosimo vam recept za goveđe iznutrice u bogato začinjenom umaku s okusom kao u restoranu.

Sastojci:

  • 800 g junećih (ili goveđih) tripica (očišćenih i opranih)
  • 1,5 kg luka
  • 1 kocka za goveđu juhu
  • 900 ml tople vode
  • 2 mrkve
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 lista lovora
  • 100 ml soka od rajčice
  • 2,5 žlice brašna
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • prstohvat suhe majčine dušice
  • papar
  • sol
  • nekoliko listova celera
  • 80 ml ulja
  • 1 vezica svježeg peršina
Shutterstock 

Priprema:

Tripice stavite u lonac, prelijte hladnom vodom, posolite i dodajte 1 list lovora, pa kuhajte oko 5-6 minuta na srednjoj vatri. Procijedite i dodajte papar i 2 lista lovora pa kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta, odnosno dok ne omekšaju.

Zagrijte ulje pa prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Dodajte brašno, slatku papriku, papriku, majčinu dušicu, sol i papar.

Kocku goveđe juhe pomiješajte s 900 ml vruće vode. Sastojke za umak pomiješajte, pa kad se sjedine dodajte goveđu juhu.

Ulijte sok od rajčice, pa pustite da se tripice krčkaju u umaku oko 30 minuta. Dodajte nasjeckane režnjeve češnjaka, peršin, celerov list i lovor. Pomiješajte tripice i umak i ostavite da lagano kuha 3-5 minuta.