Jela od iznutrica, kao što su tripice ili fileki te ajngemahtec, specijalitet su koji ili volite ili mrzite. No samo jetrica pronašla su ljubitelje i među onima koji ne vole fileke. Pileća jetrica zdrava su i mogu se pripremiti na razne načine, od prženih do dinstanih u saftu.
Jelo koje smo pronašli na YouTube kanalu Kusina ni Lola priprema se od pilećih jetrica i želuca, ali ako ne volite želuce, slobodno ih izbacite. Osim u sočnom mesu, tajna ovog jela je u slatko-kiselom umaku.
Volite li jetrica u egzotičnom umaku, isprobajte pileća jetrica u peri-peri umaku.
Sastojci
- 700 g pilećih želuca (iznutrice)
- 550 g pileće jetrice
- 3 žlice umaka od kamenica
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1/2 žličice papra
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice octa
- 1 šalica vode
- 3 paprike
- 3/4 žličice šećera
- sol i papar
Recept za pileća jetrica i želuce u umaku
Kuhajte
U lonac uliti vodu i kada počne da ključa dodati pileće iznutrice i poklopiti, te kuhati dok meso ne omekša. Zatim procijedite i ostavite sa strane.
Pržite jetrica
U zdjelu stavite jetru, dodajte umak od kamenica, škrob i dobro promiješajte. Pržiti na malo ulja.
Pržite iznutrice
U drugoj tavi na malo ulja popržiti sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodati iznutrice.
Postupak pogledajte u videu:
Pirjajte
Posolite i popaprite, zatim promiješajte, a zatim prelijte soja umakom i octom. Prije miješanja pričekajte da umak prokuha. Zatim zalijte vodom, poklopite i ostavite da lagano kuha još 3 minute. Zatim dodajte jetrice, a možete dodati još vode ako želite više umaka. Ponovno poklopite i pirjajte još 6-8 minuta na laganoj vatri. Nakon toga dodajte krupno nasjeckanu papriku, poklopite i pirjajte još 3 minute.
Začinite
Pred kraj pošećeriti, posoliti i popapriti pa promiješati i ostavitena vatri još minutu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice