Ljestvice hrane na TasteAtlas temelje se na ocjenama TasteAtlas publike, uz niz mehanizama koji prepoznaju stvarne korisnike i zanemaruju botovske, nacionalističke ili lokalpatriotske ocjene, a daju dodatnu vrijednost ocjenama korisnika koje sustav prepoznaje kao iskusne i upućene u gastronomiju, piše na službenoj web stranici.

Za popis 10 najgore ocijenjenih hrvatskih jela do 18. studenoga 2023. zabilježeno je 9165 ocjena, od kojih je 5500 sustav prepoznao kao legitimne.

Vjerojatno se ne bi svi složili s ovim popisom, ali i sami tvorci tvrde da njihove ljestvice ne treba smatrati konačnim globalnim zaključkom o hrani. Njihova svrha je promovirati domaću hranu, usaditi ponos na tradicionalna jela i pobuditi znatiželju za jela koja niste probali.

1. Švargl ili prezvuršt

Tradicionalno jelo iz Slavonije i Baranje bilo je popularno u mnogim krajevima Hrvatske, a poznato pod nazivima tlačenica, prezvuršt ili švargla. Priprema se od svinjskih dijelova, najčešće od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, otkošti i nareže na komade, a zatim začini i pomiješa s malo tekućine od kuhanja prije nego što se nadjene u čisti svinjski želudac ili debelo crijevo. Začini koji se koriste razlikuju se od regije do regije, ali najčešće uključuju sol, crni papar, slatku ili ljutu papriku i češnjak. Jede se skuhan i prešan, ali može proći proces dimljenja i sušenja.

2. Kruh, mast i mljevena paprika

Jeftin i iznimno jednostavan, ovaj sendvič smatrao se obrokom za siromašne. Na deblju krišku kruha namaže se sloj svinjske masti, doda se malo soli i mljevene crvene paprike. 

10 najgorih hrvatskih jela prema TasteAtlas
Shutterstock 

3. Stonska torta

Glavni sastojak ovog bogatog kolača iz Stona je vrsta tjestenine koja se zove makaruli, po obliku slična penne ili ziti. Tradicionalno se priprema u okruglim kalupima, a kao podloga se koristi tanki sloj tijesta, a kuhani makaruli se iznutra oblažu mirisnom mješavinom mljevenih badema ili oraha, ribane čokolade, cimeta i limunove korice. Prelije se mješavinom otopljenog maslaca i jaja, a kolač se zamota tijestom. 

4. Istarska supa

Iako se po nazivu čini kao juha, radi se o napitku koji se nekada koristio kao način grijanja tijekom zime. Danas se smatra jednom od autohtonih delicija istarskog kraja. 

Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, a kombinira začine, maslinovo ulje i zagrijano crno vino, po mogućnosti domaće sorte teran. Dodaju se grilane kriške kruha koje se natapaju u aromatičnom napitku. Prilikom posluživanja vino se polako pijucka, a kruh se obično jede žlicom.

5. Krvavice

Krvavice su kobasice koje se uglavnom proizvode u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Zagorju, Istri, Dalmaciji i Slavoniji i Baranji. Pripremaju se kuhanjem svinjske krvi, kože i iznutrica s rižom i heljdinim, ječmenim ili kukuruznim brašnom, za razliku od većine drugih europskih krvavica za koje se koristi zob ili zobene pahuljice.

Tradicionalno se konzumiraju zimi uz kiseli kupus i restani krumpir.

undefined
Shutterstock 

6. Neretvanski brudet

Za razliku od brudeta iz Dalmacije, za ovaj iz neretvanskog kraja smatra se jedinstvenim jer najčešće koristi jegulje i žabe. Osnovna verzija uključuje temeljito očišćene komade jegulje i žabe koji se pirjaju na maslinovom ulju, luku i češnjaku.

Kasnije se pirjaju u kombinaciji temeljca od morskih plodova, umaka od rajčice i bijelog ili crnog vina, uz dodatak svježe rajčice, čili papričice i malo octa. Iako tradicija sugerira korištenje jegulja i žaba, jelo se obično obogaćuje raznim vrstama ribe.

7. Imotska torta

Tradicionalni tart iz Imotskog sastoji se od podloge od prhkog tijesta i aromatičnog nadjeva od badema. Obilno je začinjena raznim začinima i različitim vrstama alkohola, od prošeka ili bijelog vina u tijestu do likera od višnje maraske u nadjevu. Na vrhu torte je složeni tkani rešetkasti vrh koji je posut cijelim bademima.

8. Gemišt

10 najgorih hrvatskih jela prema TasteAtlas
Shutterstock 

Poznato piće iz središnje Hrvatske kombinira bijelo vino i gaziranu mineralnu vodu. Preporučuje se koristiti suha bijela vina kao što su Rajnski Rizling, Graševina, Škrlet, Moslavac i Kraljevina. Naziv gemišt potječe od njemačke riječi "gemischt" što znači "miješano", a bio je popularan još u 19. stoljeću.

9. Granatir

10 najgorih hrvatskih jela prema TasteAtlas
Shutterstock 

Granatir ili grenadir marš jednostavan je obrok koji se sastoji od tjestenine, luka i krumpira. Tradicionalno se jako začini mljevenom paprikom. Zbog jeftinih sastojaka i visokog udjela ugljikohidrata, jelo je popularno u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji, gdje se i danas priprema.

10. Mandulat

Mandulat ili bademovac tradicionalna je slastica iz Dalmacije, slična talijanskom torroneu i turskoj halvi. Ovaj kolač bez pečenja napravljen je od meda i badema, sladak je i kaloričan, a konzumira se kao desert ili energetski međuobrok.

10 najgorih hrvatskih jela prema TasteAtlas
Shutterstock