Najjednostavnije zelje s grahom koje svatko može skuhati

Kiseli kupus odlično se slaže s grahom, jelo je na žlicu koje miriše na bakinu kuhinju

Shutterstock

Varivo od kiselog kupusa i graha ukusno je i zasitno jelo na žlicu. Ako koristite mladi grah, ne morate ga namakati, već skuhati u samo pola sata i dok omekša, dodati ga u kiseli kupus koji ste prethodno oprali.

Ovo varivo možete kuhati i od graha iz konzerve te dodati kobasicu ili suho meso, neki dodaju i krumpir za gustoću, a možete pripremiti i verziju bez mesa. U ovaj recept savjetujemo vam tajni sastojak - ajvar.

Sastojci:

  • 200 g graha
  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 luk
  • kobasica
  • mljevena crvena paprika
  • mješavina biljnog začina
  • listovi lovora
  • papar u zrnu
  • sol po potrebi
  • ajvar
Shutterstock 

Priprema:

Stavite kuhati grah dok ne omekša, mladi grah kuha se pola sata.

Isperite kiseli kupus. Na ulju popržite luk i kobasicu narezanu na komadiće te dodajte kiseli kupus i pirjajte još 5 minuta. Dodajte vodu da prekrije kupus, žlicu mješavine biljnog začina, žličicu mljevene crvene paprike, sol, papar u zrnu i listove lovora. Kuhajte otprilike 20 minuta do pola sata.

Grah procijedite i dodajte ga u lonac s kupusom. Po potrebi dodajte još vode, zakuhajte i začinite po želji. Dodajte i žlicu ili dvije ajvara. Kuhajte zajedno još 15 minuta.