Jeste li ikada čuli za jotu, tradicionalno istarsko varivo koje spaja dvije omiljene zimske namirnice, grah i kiseli kupus? Ovo jelo na žlicu priprema se slično kao i varivo od graha ili kiselo zelje s grahom, a ako koristite grah iz konzerve i kobasice ili slaninu, gotovo je za 40-ak minuta.

Po želji možete dodati suha rebarca, kobasice, koljenicu...

Sastojci:

  • 500 g suhog graha namočenog preko noći
  • 250 g krumpira narezanog na kockice
  • lovorov list
  • sol, papar
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • ½ glavice crvenog luka nasjeckanog
  • 250 g slanine narezane na kockice
  • papar, ulje

Zaprška:

  • ulje ili žlica svinjske masti
  • češanj češnjaka
  • 2 žlice brašna
Recept za jotu - tradicionalno istarsko varivo od kiselog kupusa, graha i krumpira
Shutterstock 

Priprema:

Grah namočiti preko noći u vodi, sutradan ga isprati, staviti u veću posudu, preliti vodom i kuhati dok ne omekša zajedno s lovorovim listom - oko sat vremena. Nakon pola sata kuhanja u grah dodati krumpir narezan na kockice da se kuha zajedno s grahom.

Kada su grah i krumpir kuhani, pripremite kiseli kupus. Kiseli kupus ocijediti i isprati ako je preslan. Na malo ulja pirjajte slaninu narezanu na kockice dok masnoća ne počne otpuštati. Na slaninu dodajte crveni luk, pa sve zajedno dinstajte dok luk ne omekša. Kad je luk omekšao, dodajte kupus koji ste dobro ocijedili od viška vode. Sve promiješati, pa zaliti vodom tek toliko da prekrije kupus, pa pustiti da lagano krčka dok sva tekućina ne ispari, oko sat vremena.

Nakon toga sjedinite grah i kiseli kupus i ostavite da se kuha oko pola sata do 40 minuta da se svi okusi sjedine. Samo pazite da dodate dovoljno tekućine i povremeno promiješajte.

15 minuta prije kraja kuhanja napravite zapršku od češnjaka, ulja i brašna, a po želji možete dodati i mljevenu crvenu papriku.

Baš kao i obično varivo od graha, što ga više zagrijavate, bit će ukusniji.

 Izvor: Memorie di Angelina