Iako se zaprška tradicionalno koristi u mnogim jelima, nutricionisti se slažu da nije zdrava opcija, pa tako postoje i razne alternative klasičnoj zapršci. Uobičajeno se priprema od brašna prženog na masnoći, a zdravije verzije su samo brašno umućeno u vodi, gustin ili kukuruzni škrob umjesto brašna, a ako želite dati sočniji okus jelima poput variva ili paprikaša s mesom - možete koristiti namirnicu koju sigurno imate kod kuće.

Radi se o ajvaru. Samo žlica ili dvije ajvara dat će okus i gustoću varivu od leće, graha ili pak paprikašu s mesom.

Jednostavan recept za paprikaš s mesom

Sastojci:

  • 400 g pilećeg, purećeg filea ili kocke za gulaš od svinjetine
  • 1 luk
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 1 žlica mješavine biljnih začina
  • sol, papar po želji
  • 2-3 žlice ajvara

Priprema:

Nasjeckajte luk, posolite i popržite na ulju dok ne pozlatni. Ako radite s pilećim ili purećim fileom, meso narežite na kockice. Dodajte žličicu mljevene crvene paprike, meso narezano na kockice i zalijte vodom tako da prekrije meso. Voda je potrebna samo za umak, ne radite gulaš pa nije potrebno puno vode, ali tijekom pirjanja će ispariti pa ćete je dodavati.

Zavrijte, začinite mješavinom biljnih začina, po želji solju i paprom, poklopite i kuhajte oko 40-45 minuta dok meso ne omekani (ovisno o vrsti mesa, piletina je gotova za pola sata, svinjetini treba duže od 45 minuta). Tijekom kuhanja, dodajte vodu kad ispari.

Nakon 10-ak minuta kuhanja, dodajte 2-3 žlice ajvara. Tijekom pirjanja, probajte, dodajte vodu, začine po potrebi, ovisno koliko umaka želite dobiti.

Zašto dodati ajvar u varivo, ali i meso na saftu
Shutterstock 

Jednostavan recept za varivo

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 par kobasica (npr. kranjske)
  • 1 mrkva
  • 1 paprika (po želji)
  • 2-3 krumpira
  • 1-2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1-1,5 žlice mješavine biljnih začina
  • sol i papar po želji
  • 2-3 žlice ajvara
  • 200 g leće ili 1 glavica cvjetače

Priprema:

Nasjeckajte luk, narežite mrkvu i kobasice na kolutove, narežite papriku na male komadiće te sve zajedno popržite na ulju. Dodajte oguljen i narezan krumpir i ulijte toplu vodu. Ako pripremate varivo s cvjetačom, dodajte i cvjetaču narezanu na komadiće. Dodajte žlicu mješavine biljnih začina, žličicu mljevene crvene paprike i pustite da zavrije.

U drugoj posudi skuhajte leću oko 10 minuta, ne do kraja, ali dok ne omekša.

Nakon 10-ak minuta kuhanja dodajte dvije žlice ajvara (može i više), a zadnjih 10-15 minuta dodajte ocijeđenu kuhanu leću (ako kuhate varivo od leće). Probajte tekućinu i po potrebi začinite ili dodajte još vode. Varivo je gotovo za 30 do 45 minuta (dok se krumpir skuha).