U hladnim danima jela na žlicu najbolje griju i tijelo i dušu. Ova predivna jela tradicionalna su u raznim krajevima Hrvatske, od slavonskog čobanca, preko istarske maneštre, do ričeta, zelja s grahom koji su omiljeni u sjevernim dijelovima Hrvatske do ajngemahteca koji se priprema u Zagrebu i okolici.
1. Čobanac
Sastojci:
- 1,5 kg mješavine svinjetine, govedine ili mesa divljači
- 500 g luka
- 300 g mrkve
- korijen peršina
- korijen celera
- 5 žlica ulja
- 2 žlice soli
- 2 žlice mljevene slatke crvene paprike
- 1 žlica mljevene ljute crvene paprike
- gljive
- ljute papričice (po želji)
Priprema:
Očistite i nasjeckajte luk i pirjajte ga na laganoj vatri oko pola sata. Ogulite mrkvu, te naribajte kao i korijen peršina i celera. Dodajte na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Dodajte mljevene paprike.
Meso narežite na kocke i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.
Dodajte prvu litru vode i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji.
2. Zelje s grahom
Sastojci:
- 1 luk
- 500 g kiselog kupusa
- 300 g graha (ili konzerva)
- 100 g slanine, suho meso ili par kobasica
- 1 žličica slatke crvene paprike
- lovorovi listovi
- sol i papar
Priprema:
Grah skuhajte posebno. Nasjeckajte luk i pirjajte ga na ulju, dodajte sitno sjeckanu slaninu i pirjajte još nekoliko minuta te dodajte opran kiseli kupus. Dodajte vodu, crvenu papriku i lovorov list. Kuhajte pola sata pa dodajte grah i kuhajte sve zajedno još 10-15 minuta da se okusi sjedine.
3. Ričet
Sastojci:
200 g graha
200 g ječma
1 luk
1 mrkva
1 žlica masti
70 ml soka od rajčice
2-3 češnja češnjaka
1 žlica brašna
suho meso ili slanina
Priprema:
Grah namočite u vodi i ostavite par sati, najbolje preko noći. Zatim vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i opet zalijte vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša. Dodajte u grah. Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.
4. Maneštra
Sastojci:
2 konzerve graha
150 g kuhanog kukuruza
1 veći krumpir
1 veći crveni luk
2 paprike
2 mrkve
korijen celera
malo cvjetače
1 rajčica
1 žličica crvene slatke mljevene paprike
2 češnja češnjaka
ulje
papar, sol, peršin
Priprema:
Nasjeckajte luk, papriku, mrkvu, celer, ako imate cvjetove cvjetače i sve dobro propirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte crvenu papriku, papar, krumpir narezan na kockice, celer, kuhani grah i kukuruz. Sve dobro promiješajte, dolijte vode da pokrije i kuhajte oko 15 minuta dok se krumpir ne skuha, a povrće još malo. Posolite, dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Isključite nakon minute.
5. Ajngemahtec s noklicama
Sastojci:
100 g pilećih iznutrica
400 g malih pilećih krilaca
1 glavica luka
1 korijen peršina
2 mrkve
1 češanj češnjaka
šaka graška (smrznutog ili svježeg)
koraba srednje veličine
tikvica srednje veličine
1 l vode
1/4 žlice crvene mljevene paprike
začini sol, papar
svežaj peršinovog lista
Noklice: 100 g oštrog brašna, 1 manje jaje, 100 ml mlake vode
Priprema:
Pileće iznutrice i krilca operite i osušite. Luk sitno nasjeckajte i popirjajte ga na malo ulja dok ne postane staklast, a zatim dodajte meso i pirjajte 15-ak minuta. Luk i meso posolite dok se pirjaju.
Mrkvu narežite na kolutiće, a korijen peršina i korabu na sitne kockice pa ih dodajte mesu. Dodajte i grašak. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i pirjajte sve zajedno još 20-ak minuta. Potom ogulite tikvicu, narežite je na kockice sve kuhajte dok sve namirnice ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom.
Kad je meso omekšalo dodajte, mljevenu papriku, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu juhu želite). Pojačajte vatru i pričekajte da proključa.
Kad juha proključa, ukuhajte u nju noklice. Noklice napravite tako što ćete umutiti posoljeno jaje. Dodajte malo mlake vode i promiješajte. Dospite brašno, i umutite viljuškom tako da smjesa bude dovoljno gusta da ne curi s žlice.
Prema potrebi, dosolite, popaprite i kuhajte dok noklice ne budu gotove. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice