Recept dana: Lazanje s bundevom i sirom

Jesenska verzija omiljenog jela.

Shutterstock

Pripremite lazanje u jesenskom izdanju - s bundevom.

Sastojci:

  • 12 trakica za lazanje
  • 4 žlice maslaca
  • 1 manja glavica luka nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • 10 cijelih listova kadulje i 2 žlice nasjeckane kadulje, plus još listova za posluživanje
  • 3 žlice brašna
  • 600 ml punomasnog mlijeka
  • 1/2 žličice miješanih začina (đumbir, cimet, klinčić i muškatni oraščić)
  • 425 g bundeve
  • 240 g ribanog sira
  • 1 veliko jaje
  • 475 g krem ​​sira
  • 700 g nasjeckanog bijelog sira
  • prstohvat mljevene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar po želji
Shutterstock 

Priprema:

Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 220 stupnjeva C. Posoljene trakice za lazanje skuhajte al dente. Isperite ih hladnom vodom i dobro ocijedite pa u jednom sloju poslažite na lim za pečenje. U međuvremenu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak i cijele listove kadulje i kuhajte uz povremeno miješanje dok luk ne omekša, 6 do 7 minuta.

Odozgo pospite brašnom i pržite uz miješanje 2 do 3 minute. Umutiti mlijeko, mješavinu začina, 120 g bundeve, 1 žličicu soli i papra. Kuhajte uz često miješanje 6 do 8 minuta. Dodajte 160 g sira i kuhajte, miješajući, dok se ne otopi, 1 do 2 minute. Uklonite listove kadulje i bacite ih, zatim pustite da se umak malo ohladi, oko 5 minuta.

U većoj zdjeli umutite jaje pa umiješajte krem ​​sir, bijeli sir, preostalu bundevu, nasjeckanu kadulju, mljevenu papriku, 1 žličicu soli i papar. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem. Na dno posude rasporedite 240 ml umaka. Pola skuhanih trakica za lazanje stavite na čistu radnu površinu i po svakoj ravnomjerno rasporedite 2 žlice smjese od sira.

Svaku jufku zarolajte i premjestite u pripremljenu posudu za pečenje sa šavom prema dolje. Ponovite s preostalim trakicama i smjesom sira. Preostalim umakom žlicom rasporedite lazanje i pospite preostalim bijelim sirom i sirom, te nekoliko kockica bundeve.

Pokrijte folijom i pecite oko 20 minuta. Uklonite foliju i pecite dok sir ne porumeni na vrhu, 18 do 20 minuta. Ukrasite listićima kadulje i ostavite stajati 5 do 10 minuta prije posluživanja.

 Izvor: Stvar Ukusa