Pripremite lazanje u jesenskom izdanju - s bundevom.
Sastojci:
- 12 trakica za lazanje
- 4 žlice maslaca
- 1 manja glavica luka nasjeckana
- 3 češnja češnjaka nasjeckana
- 10 cijelih listova kadulje i 2 žlice nasjeckane kadulje, plus još listova za posluživanje
- 3 žlice brašna
- 600 ml punomasnog mlijeka
- 1/2 žličice miješanih začina (đumbir, cimet, klinčić i muškatni oraščić)
- 425 g bundeve
- 240 g ribanog sira
- 1 veliko jaje
- 475 g krem sira
- 700 g nasjeckanog bijelog sira
- prstohvat mljevene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar po želji
Priprema:
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 220 stupnjeva C. Posoljene trakice za lazanje skuhajte al dente. Isperite ih hladnom vodom i dobro ocijedite pa u jednom sloju poslažite na lim za pečenje. U međuvremenu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak i cijele listove kadulje i kuhajte uz povremeno miješanje dok luk ne omekša, 6 do 7 minuta.
Odozgo pospite brašnom i pržite uz miješanje 2 do 3 minute. Umutiti mlijeko, mješavinu začina, 120 g bundeve, 1 žličicu soli i papra. Kuhajte uz često miješanje 6 do 8 minuta. Dodajte 160 g sira i kuhajte, miješajući, dok se ne otopi, 1 do 2 minute. Uklonite listove kadulje i bacite ih, zatim pustite da se umak malo ohladi, oko 5 minuta.
U većoj zdjeli umutite jaje pa umiješajte krem sir, bijeli sir, preostalu bundevu, nasjeckanu kadulju, mljevenu papriku, 1 žličicu soli i papar. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem. Na dno posude rasporedite 240 ml umaka. Pola skuhanih trakica za lazanje stavite na čistu radnu površinu i po svakoj ravnomjerno rasporedite 2 žlice smjese od sira.
Svaku jufku zarolajte i premjestite u pripremljenu posudu za pečenje sa šavom prema dolje. Ponovite s preostalim trakicama i smjesom sira. Preostalim umakom žlicom rasporedite lazanje i pospite preostalim bijelim sirom i sirom, te nekoliko kockica bundeve.
Pokrijte folijom i pecite oko 20 minuta. Uklonite foliju i pecite dok sir ne porumeni na vrhu, 18 do 20 minuta. Ukrasite listićima kadulje i ostavite stajati 5 do 10 minuta prije posluživanja.
Izvor: Stvar Ukusa