Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, pobjednik je ovogodišnje Dore te će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Švedskoj, a kao posvetu umjetničkom imenu ovog mladog pjevača donosimo 5 recepata za istoimeno slavno jelo - lazanje.

1.  Obiteljski recept talijanskog kuhara Gennara Contalda

Sastojci:

500 g listova za lazanje
mozzarella
parmezan

Za bolonjez (ragu):

45 ml maslinovog ulja
25 g maslaca
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
150 g pancete
400 g miješanog mljevenog mesa
200 ml crnog vina
2 žlice pirea od rajčice (passata)
200 ml temeljca

Za bešamel umak:

100 g maslaca
80 g brašna
1 litra mlijeka
100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
malo muškatnog oraščića

Pet recepata za lazanje od originalnog ragua talijanskog kuhara, mini i rolica do verzije iz tave
Shutterstock 

Priprema:

Rastopite maslac pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudica. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.

Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo juhe (1/2 kocke za juhu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2 sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.

Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez) pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju.

2. Mini lasagne u kalupima za muffine

Sastojci:

230 g mljevenog mesa
1 mali luk
50 g šampinjona
1 rajčica
230 ml umaka od rajčice (passata)
330 g svježeg sira
150 g špinata
450 g sira
kore za savijaču izrezane na 24 kvadrata
origano, sol, papar

Pet recepata za lazanje od originalnog ragua talijanskog kuhara, mini i rolica do verzije iz tave
Shutterstock 

Priprema:

Na tavi popržite sitno nasjeckani luk, šampinjone i mljeveno meso. Začinite i pirjajte dok ne bude gotovo. Dodajte nasjeckanu rajčicu, umak od rajčice i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. U posebnoj posudi pomiješajte svježi sir i špinat. Pleh za muffine premažite uljem. Podijelite tijesto u svaki kalup. Žlicom dodajte otprilike polovicu smjese sira u svaki kalup. Dodajte polovicu smjese s mesom i pospite naribanim sirom. Lagano pritisnite još jedan sloj kvadratića tijesta na vrh. Ponovite postupak rasporedivši preostali svježi sir, meso i sir. Pecite oko 10 minuta na 200 stupnjeva, odnosno dok se sir ne otopi. Ostavite da se ohlade 5 minuta, zatim ih izvadite iz posude i poslužite!

3. Rolice od lazanja

Sastojci:

12 kuhanih kora za lazanje
500 g ricotta sira
1 jaje
1/2 šalice ribanog parmezana
3 žlice nasjeckanog peršina
1 žličica soli + 1/2 žličice soli
1 žličica papra + 1/2 žličice papra
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 mljevena češnja češnjaka
500 g mljevene junetine (možete koristiti drugo meso, npr. mljevenu puretinu)
2 žličice talijanske mješavine začina
2 šalice umaka od rajčice
1,5 šalica naribanog mozzarella sira

Pet recepata za lazanje od originalnog ragua talijanskog kuhara, mini i rolica do verzije iz tave
Shutterstock 

Priprema:

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk. Pirjajte oko 10 minuta pa dodajte mljevenu junetinu. Promiješajte, lomeći meso na sitne komadiće, pa pirjajte oko 10 minuta. Dodajte sol, papar, mljeveni češnjak, mješavinu talijanskih začina, umak od rajčice (1 šalica), te sve sastojke dobro izmiješajte. Pomiješajte ricotta sir, jaje, parmezan , peršin. sol i papar (po 1/2 žličice). Na svaku skuhanu koru za lazanje nanesite 2 žlice smjese od parmezana i rasporedite, zatim rasporedite 1-1,5 žlicu pirjane junetine. Zarolati kore , tako da se dobiju kiflice . Rolice za lazanje slažite uspravno u posudu za pečenje, jednu do druge. Prelijte ih šalicom umaka od rajčice, a zatim nasjeckanom mozzarellom. Rolice za lazanje pecite 25 minuta na 190°C. Po želji možete posuti parmezanom.

Pripremu pogledajte u videu:

4. Lazanje s kruhom i povrćem bez pećnice

Sastojci:

8 kriški kruha
100 g tvrdog sira
maslac

Za umak od rajčice:

3 rajčice
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žličica origana
1/2 žličice crvene paprike
1 žličica šećera
1/2 žličice mljevene paprike

Za bijeli umak:

1 žlica ulja
1 žličica maslaca
1 režanj češnjaka
3 šalice mlijeka
1/2 šalice tjestenine
1/2 žličice papra
1/2 žličice origana
100 g tvrdog sira

Za povrće:

1 žlica ulja
1 žličica maslaca
1 režanj češnjaka
1/2 luka
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1/2 šalice kukuruza
100 g brokule
1 manja rajčica
1 žličica origana
1 žličica mljevene paprike

Detaljan postupa pripreme pogledajte u videu:

Priprema:

Rajčice narežite i stavite u kipuću vodu pa ih kratko blanširajte. Zatim skinite kožicu i izmiksajte u blenderu. Na tavi popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa prelijte umakom od rajčice. Kad provrije dodajte origano, crvenu papriku, šećer, mljevenu papriku i sol, pa promiješajte. Kad se umak malo zgusne gotov je.

U drugoj tavi rastopite maslac s uljem pa dodajte nasjeckani češnjak. Nakon nekoliko sekundi ulijte mlijeko i tjesteninu i promiješajte. Nakon nekoliko minuta posolite i popaprite pa pospite origanom. Promiješajte i kuhajte dok se malo ne zgusne uz povremeno miješanje. Zatim dodajte ribani sir. Odvojite 50 ml umaka (bez tjestenine) u posudu, trebat će vam kasnije.

U trećoj tavi rastopite maslac sa uljem pa dodajte sitno sjeckani češnjak i luk. Kad malo omekša dodajte narezanu papriku, kukuruz, brokulu koju ste prethodno blanširali. Zatim dodajte sitno sjeckanu rajčicu, posolite, popaprite, pospite origanom i mljevenom paprikom. Promiješajte i ostavite da se još kratko kuha.

Kruhu odrežite koricu, pa ga malo razvaljajte. Tepsiju premažite uljem ili otopljenim maslacem, pa dno premažite umakom od rajčice. Odozgo premažite bijelim umakom, pa posložite četiri kriške kruha. Opet premažite umakom od rajčica, pa bijelim umakom, pa povrćem, pospite naribanim sirom, pa prelijte umakom koji ste ostavili sa strane. Posložite još četiri šnite kruha, pa premažite umakom od rajčica, pa bijelim umakom, pa pospite ribanim sirom. Posudu pospite komadićima maslaca pa posložite povrće i prelijte umakom od rajčice. Poklopite i pecite.

5. Lazanje s tortiljom, kobasicom i grahom

Sastojci:

2 velike tortilje
100 g tvrdog sira

1 luk
1 mrkva
100 g chorizo ​​kobasice (može i neka druga kobasica)
2 češnja češnjaka
1 crvena ili žuta paprika
1 manja tikvica
1 žličica kumina
1 žličica mljevenog korijandera
1/2 žličice mljevene paprike
800 g rajčica pelati iz konzerve
400 g graha iz konzerve

Za umak od sira:

50 g cheddar sira

4 žlice vrhnja za kuhanje

3 žlice kiselog vrhnja

Pet recepata za lazanje od originalnog ragua talijanskog kuhara, mini i rolica do verzije iz tave
Shutterstock 

Priprema:

Na malo zagrijanog ulja popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu pa kad povrće omekša dodati nasjeckanu kobasicu. Pržite još par minuta pa dodati nasjeckani češnjak, papar i tikvice. Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.

Dodajte kumin, mljeveni korijander, cimet i mljevenu papriku pa promiješajte. Nakon minutu dodajte oguljeni, propasirani grah pa posolite i popaprite. Zakuhajte i kuhajte još 10 minuta.

U tepsiju stavite naribani sir, vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Posolite i popaprite pa promiješajte i kuhajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesa treba biti gusta kao pašteta. U tepsiju ulijte pola količine nadjeva s kobasicom, pa na to stavite tortilju. Zatim stavite nadjev od sira te preostali nadjev od kobasica. Na vrh stavite drugu tortilju i premažite preostalim umakom od sira.

Ostavite na štednjaku jos 5-10 minuta pa pospite naribanim sirom i ostavite na štednjaku dok se ne rastopi. Ili lazanje stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta.

Detaljnu pripremu pogledajte u videu: