Iako više nije sezona bundeve, ovaj super zdravi plod isplati se uvrstiti u prehranu, a najbolji izbor je ukusna kremasta gusta juha. Priprema se jednostavno, kuhanjem mesa bundeva, dodavanjem vrhnja za kuhanje i miksanjem štapnim mikserom ili u blenderu.
Ako želite malo začiniti jednostavnu juhu od buče, isprobajte recept domaćeg chefa Stjepana Vukadina koji je podijelio za portal Gloria.hr.
Chef koji je popularnost u široj javnosti stekao u showu MasterChef Hrvatska, savjetuje serviranje juhe tako što ćete u duboki tanjur prvo staviti žlicu smjese od skute i milerama. Na to ulijte juhu i posipati nekoliko bučinih sjemenki, malo krutona i nekoliko kapi bučinog ulja.
Također, za one koji ne vole preslatku juhu od bundeve, preporučuje razblažiti je krumpirom u omjeru 70 posto buče, a 30 posto krumpira koji ćete dodati u lonac s pečenom bundevom.
Sastojci
500 g buče
2 luka
1 dl maslinovog ulja
100 g skute
domaći kruh ili tost
50 g peršina
1 režanj češnjaka
30 g bučinih sjemenki
4-5 žlica ulja od buče
1/2 litre povrtnog temeljca ili vode
5 10 g naribanog muškantnog oraščića
pola limuna
2 žlice milerama
30 g maslaca
sol i papar
Recept chefa Stjepana Vukadina za juhu od bundeve
Narežite
Očišćenu bundevu isjeći na kockice i zajedno s usitnjenim lukom složiti u pleh.
Pecite
Začiniti maslinovim uljem, solju i paprom te peći u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 180 stupnjeva.
Tostirajte
Za to vrijeme na suhoj tavi tostirati sjemenke od buče.
Miksajte
Kockice domaćeg kruha ili tosta pomiješati s mješavinom od peršina, češnjaka i ostatka maslinovog ulja koji treba skupa obraditi štapnim mikserom.
Zapecite
Potom ih zapeći u pećnici dok krutoni ne uhvate boju i postani hrskavi. Skutu, mileram i limun izraditi u kompaktnu smjesu.
Dinstajte
Bundevu iz pećnice prebaciti u lonac, podliti s malo bućinog ulja te dinstati 7-10 minuta.
Kuhajte
Kad je dinstanje gotovo, podliti temeljcem i pustiti da kuha od 30 do 40 minuta. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodati par kapi limuna i korice te maslac.
Izmiksajte
Za kraj sve izraditi sa štapnim mikserom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice