Kvinoja je bogata proteinima i vlaknima, ali okus joj nije nametljiv te ju lako možete kombinirati s namirnicama koje pronađete u hladnjaku. Primjerice, odlično će se uklopiti kao baza za salatu s avokadom i tunom.
Salatu možete pripremiti unaprijed, čuvati je u hladnjaku te ponijeti na posao. Prije serviranja je samo prelijte dresingom, dobro promiješajte i uživajte!
Salata od tune, avokada i kvinoje
Sastojci:
100 g kvinoje
3 žlice maslinovog ulja
sok jednog limuna
½ žlice octa
120 g ocijeđene tune iz konzerve
1 avokado
200 g cherry rajčica
50 g feta sira
50 g baby špinata
2 žlice tostiranih bučinih sjemenki
sol, papar
Priprema:
Isperite kvinoju pod hladnom vodom, stavite u lonac, prelijte vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Ocijedite pa prebacite u zdjelu da se ohladi. Maslinovo ulje pomiješajte sa sokom od limuna, octom, soli i paprom pa ostavite sa strane. Avokado narežite na manje komade, cherry rajčice prepolovite, a fetu namrvite.
Kad se kvinoja dovoljno ohladila, dodajte narezane sastojke i prelijte dresingom. Lagano promiješajte, pospite sjemenkama i poslužite.