Obožavate avokado? Ali vas demotivira što se savršeno zreo plod u trenu pretvori u smeđi, nejestivi primjerak? Niste jedini. A kako bi doskočili bacanju potamnjele polovice avokada (one koju ste pospremili kako bi u njoj uživali za doručak, uz tost i poširano jaje), pronašli smo dva odlična savjeta.

1. Premažite ostatak avokada maslinovim uljem
Polovicu avokada koju želite pohraniti za kasnije ostavite u kori a prerezani dio (bez koštice) premažite maslinovim uljem. Time zaustavljate proces oksidacije koji je i razlog zašto vaš avokado promijeni okus te boju iz savršene zelene u nepoželjnu smeđu.

2. Umotajte avokado u list zelene salate
Listovi zelene salate, posebno oni vanjski, čvršći, mogli bi postati glavno rješenje za očuvanje avokada. Dovoljno je sa čistim i suhim listom salate omotati plod i pospremiti ga u hladnjak. Tako pospremljen avokado održat će svoju prirodnu boju te okus i do nekoliko dana.

Ideja za odličan doručak - jaja u avokadu

jaje u avokadu
Shutterstock 

Sačuvanu polovicu avokada možete iskorititi i za pripremu odličnog (i oku privlačnog) doručka – jaja zapečena u avokadu. Dovoljno je polovicu avokada malo dodatno izdubiti te ubaciti razbijeno jaje. Avokado pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20 minuta. Pečeno posolite krupnom soli, po želji dodajte malo papra i ljuskica crvene paprike ili začinite svježe nasjeckanim peršinom ili vlascem. Dobar tek.