Grašak sa slaninom odličan je proljetni prilog, ali poslužit će i kao brzi ručak. Ako vam je glavni obrok u danu, poslužite ga uz tostirani kruh, a po želji naribajte i malo parmezana.
Nikako nemojte preskočiti koricu i sok limuna, koji će obroku dati potrebnu svježinu. Servirajte grašak dok je još topao!
Grašak sa slaninom
Sastojci:
- 300 g svježeg mladog graška
- 4 deblje šnite slanine
- 1 limun
- 1/2 manjeg ljubičastog luka
- čili u pahuljicama
- sol, papar
Priprema:
- Zapecite slaninu na tavici pa je premjestite na zaseban tanjur.
- Na tavici, na masnoći od slanine, popržite nasjeckani luk, dodajte grašak pa miješajte pet minuta na srednje jakoj vatri. Ako nema dovoljno masnoće, dodajte kocku maslaca.
- Dodajte koricu limuna, posolite, popaprite i začinite čilijem.
- Dobro promiješajte, dodajte komadiće slanine pa maknite s vatre kad grašak omekša.
- Prelijte sokom limuna prije posluživanja.