Potrebno je koristiti ljubičasti luk koji je blaži i slađi, što je presudno za pripremu chutneyja. Poslužite ga uz sireve ili na krekerima, u sendviču, burgeru ili uz pečeno meso.
Imajte na umu da je staklenka chutneyja vrlo dobar poklon. Odaberite lijepu posudicu s poklopcem, stavite naljepnicu i iznenadite najmilije lijepom (i ukusnom) gestom!
Chutney od luka
Sastojci:
- 1.5 kg ljubičastog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 čili papričica
- 2 lovorova lista
- 200 g smeđeg šećera
- 200 ml balzamičnog octa
- 200 ml vinskog octa
Priprema:
- Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke polumjesece. Čili papričicu narežite po dužini, uklonite sjemenke pa je usitnite.
- Dodajte maslinovo ulje u veći lonac i pričekajte da se zagrije. Ubacite usitnjenu čili papričicu i kratko pržite, dodajte luk i pržite dok ne omekša.
- Dodajte lovorov list, šećer, balzamični i vinski ocat pa dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte dva sata, povremeno miješajući.
- Kad chutney postane gust i sjajan, izvadite lovorov list te ga sa žlicom prebacite u sterilizirane staklenke.
- Čuvajte na tamnom mjestu do šest mjeseci. Kad ga otvorite, čuvajte ga u hladnjaku i potrošite što prije.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice