Potrebno je koristiti ljubičasti luk koji je blaži i slađi, što je presudno za pripremu chutneyja. Poslužite ga uz sireve ili na krekerima, u sendviču, burgeru ili uz pečeno meso.

Imajte na umu da je staklenka chutneyja vrlo dobar poklon. Odaberite lijepu posudicu s poklopcem, stavite naljepnicu i iznenadite najmilije lijepom (i ukusnom) gestom!

Chutney od luka

Sastojci:

  • 1.5 kg ljubičastog luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čili papričica
  • 2 lovorova lista
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml balzamičnog octa
  • 200 ml vinskog octa

Priprema:

  1. Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke polumjesece. Čili papričicu narežite po dužini, uklonite sjemenke pa je usitnite.
  2. Dodajte maslinovo ulje u veći lonac i pričekajte da se zagrije. Ubacite usitnjenu čili papričicu i kratko pržite, dodajte luk i pržite dok ne omekša.
  3. Dodajte lovorov list, šećer, balzamični i vinski ocat pa dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte dva sata, povremeno miješajući.
  4. Kad chutney postane gust i sjajan, izvadite lovorov list te ga sa žlicom prebacite u sterilizirane staklenke.
  5. Čuvajte na tamnom mjestu do šest mjeseci. Kad ga otvorite, čuvajte ga u hladnjaku i potrošite što prije.