Krem juha od graška je jednostavna juha koja osim graška kao glavna namjernica, sadrži slasnu slaninu i aromatičnu metvicu koja dodatna osvježava okus juhe. Prilikom serviranja na vrh juhe možete staviti komadiće listića metvice ili tortirane pinjole kao hrskavu komponentu u jelu.
Sastojci:
- 1 žličica maslaca
- 1 luk
- 900 g graška
- 200 g slanine
- sušene metvice
- 1 l temeljca od povrća
- 1 žlica šećera
- sol i papar
- 3 žumanjka
- 200 ml vrhnja
Priprema:
Zagrijte maslac u velikoj tavi za juhu i dodajte luk. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte grašak, slaninu, metvicu i temeljac te pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri i kuhajte 5-10 minuta dok se slanina i grašak ne skuhaju. U blenderu pažljivo izmiksajte juhu. Po želji možete ostaviti malo juhe u tavi da ostane malo teksture.
Izmiksanu juhu dodajte natrag u juhu i promiješajte, isključite vatru. Žumanjke dodajte u zdjelu juhe koja je ostavljena da se ohladi. Umutite ih i ulijte u ostatak juhe. Vruću juhu mutiti dok se ne zgusne. Ulijte vrhnje i dobro promiješajte.
Juhu poslužite u zdjelice. Prelijte s malo vrhnja ako želite i dodatnim komadićima slanine ako imate.
izvor: The Wee Larder