Kelj je izrazito hranjivo povrće puno kalija i vitamina A, a neki ga više preferiraju kroz zimske mjesece. No, varivo kelj može biti odličan izbor za ručak i ljeti zbog svoje lakoće i zasitnosti. Lako se priprema, potrebno je samo pripremiti svo povrće i ubaciti u lonac na kuhanje.
Sastojci:
- 1,5-2 kg kelja
- ulje
- 1 glavica luka
- 1 žlica brašna
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica dimljene paprike
- povrtni temeljac
- sol i papar
- krumpir
Priprema:
Kelj očistite, operite, narežite na komade i stavite u posudu. Nalite vodu, pustite da zakipi i kuhajte koju minutu. Polite vodom i ostavite krelj u cjedilu da se ocijedi.
U većem loncu popržite na ulju luk, umiješajte brašno, dodajte češnjak, papriku i ocijeđeni kelj. Sve pržite zajedno još minutu dvije. Zalite kelj temeljcem, posolite i popaprite i ostavite da se skuha na slaboj vatri da lagano kipi. Na pola sata prije posluživanja ubacite narezani krumpir na kockice. Poslužite uz kobasice ili meso.