Prhka slana pita od mladog poriluka i kozjeg sira naša je preporuka za današnji ručak. Pita je nutritivno bogata i jednostavna za napraviti. S dodacima u nadjevu možete se igrati, a ako nemate ćimulica možete dodati blitve ili kelja.
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 2 jaja
- 3 žlice kiselog vrhnja
- pola praška ze pecivo
- prstohvat soli
Nadjev:
- 6 žlica maslinovog ulja
- 10 dag šunke
- 10 dag slanine
- 10 ćimulica (mladih izdanaka kupusa)
- 15 dag kozjeg sira
- 2 mlada poriluka
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- žlica nasjeckanog vlasca
- sol i papar
- prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
Na radnoj površini pomiješaje brašno, prašak za pecivo i omekšali maslac. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja, sol i kiselo vrhnje te dodajte brašnu i maslacu. Mijesite dok ne dobijete finu mekanu masu. Smjesu spljoštite, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem na jedan sat.
Ćimulice dobro operite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, procijedite ih i nasjeckajte. Na maslinovu ulju kratko popržite nasjeckani mladi poriluk, slaninu i šunku. Dodajte sol i papar. U zasebnoj zdjeli izmiješajte slatko vrhnje, jaja, sol, papar, muškatni oraščić i vlasac te dodajte smjesu iz tave, umiješajte ćimulice i na kraju dodajte naribani kozji sir. Tijesto za pitu razvaljajte u maslacem namašćeni okrugli kalup i ulijte nadjev. Pitu pecite četrdesetak minuta na 160 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice