Ako planirate za vikend otići na tržnicu, obavezno kupite medvjeđi luk koji je u sezoni. Popis ljekovitih svojstava duži je nego kod češnjaka, a od njega možete pripremiti niz finih sezonskih jela.
Preporučujemo da isprobate recept za krem juhu koja je prikladna i za vegane. Ako vam ne smetaju proizvodi životinjskog podrijetla, možete upotrijebiti vrhnje i mlijeko. Imajte na umu da su sastojci dostatni za četiri serviranja. Dobar tek!
Juha od medvjeđeg luka
Sastojci:
- 300 g medvjeđeg luka
- 2 manja luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 600 ml kokosovog mlijeka
- 600 ml povrtnog temeljca
- sol, papar
Priprema:
- Luk nasjeckajte pa ga popržite na maslinovom ulju u dubokoj tavici.
- Kad luk omekša, dodajte kokosovo ulje i povrtni temeljac. Promiješajte i pričekajte da zavrije.
- Dodajte medvjeđi luk, posolite i popaprite pa kuhajte kratko na laganoj vatri dok medvjeđi luk ne uvene.
- Prelijte sve sastojke u blender i izmiksajte ih u kremastu juhu. Isprobajte pa po potrebi dodatno začinite.
- Poslužite toplo!