Kokosovo mlijeko izvrsna je alternativa kravljem mlijeku, mlijeku od badema ili riže, te je dostupno u gotovo svakoj trgovini. No kupovno kokosovo mlijeko sadrži konzervanse, dodane šećer i cjenovno je skuplje.

Srećom, napraviti kokosovo mlijeko kod kuće jednostavno je i jeftino. Mlijeko možete koristiti uz omiljene žitarice za doručak, u smoothiejima ili kao dodatak u glavnim jelima poput curryja. Po želji u kokosovo mlijeko možete dodati i ekstrakt vanilije ili kakao prah.

Domaće kokosovo mlijeko

Sastojci:
1 l vode
150 g naribanog kokosa

Priprema:
Zagrijte vodu na srednje jakoj vatri da bude vruća, ali pripazite da ne zakuha. Naribani kokos stavite u blender i ulijte vruću vodu, a ako ne stane sva, blendajte u serijama. Blendajte na visokoj brzini nekoliko minuta dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Procijedite kroz sitno mrežasto cijedilo, a zatim procijedite kroz gazu kako biste uklonili preostale komadiće kokosa.
Spremite u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do četiri dana. Svaki put prije upotrebe protresite ili promiješajte mlijeko. Pulpu od kokosa koja je ostala iskoristite u izradi domaće granole ili kao dodatak smoothiejima.