Barbie ružičasta boja zavladala je svijetom, a pojavila se i u svijetu gastronomije. Iako su već odavno poznate popularne Barbie torte za dječje rođendane, posljednjih tjedana pojavili su se recepti za Barbie ružičasti koktel, burger, a posljednji hit je tjestenina u prepoznatljivoj pink boji.
TikTokom se širi puno različitih varijanti ovog ružičastog jela. Osnovni recept je tjestenina po izboru, neka vrsta mliječnih proizvoda (grčki jogurt, ricotta, feta, mascarpone, krem sir, kiselo vrhnje, mlijeko) i kuhana ili pečena cikla (koja daje poznatu ružičastu boju). Neki koriste i konzerviranu ciklu.
Najjednostavniji recept je skuhati svježu ciklu, izmiksati je u blenderu s feta sirom i začinskim biljem po izboru. Ovim umakom preliti tjesteninu i posipati je parmezanom, a možete dodati još malo fete ili mascarponea te ukrasiti bosiljkom, peršinom ili koprom. Po želji možete dodati i malo soli, papra, maslinovog ulja i dobili ste večeru dostojnu posluživanja u Barbie kući iz snova.
Važno je sačuvati malo vode od kuhanja tjestenine jer će tako umak biti ukusniji i ružičasta boja ispasti puno ljepše.
Donosimo vam još jedan recept za tjesteninu s pečenom ciklom.
Tjestenina s pečenom ciklom
Sastojci:
- 300 g cikle
- 5 češnja češnjaka
- 1/2 žličice origana
- 200 g feta sira
- 250 g tjestenine
- 1 grančica suhe majčine dušice
Priprema:
Ciklu ogulite, stavite u tepsiju i dodajte 3 češnja češnjaka. Prelijte s malo maslinovog ulja, pa prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180°C oko 30 minuta.
Ciklu i češnjak stavite u blender pa dodajte origano i prstohvat papra. Dodajte feta sir, pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Zatim ulijte čašu vode i ponovno promiješajte.
U tavu ulijte maslinovo ulje pa dodajte 2 češnja češnjaka i grančicu majčine dušice. Kratko popržite pa u tavu dodajte jednu punu šeflju vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina. Izvadite češnjak i majčinu dušicu, pa dodajte procijeđenu tjesteninu. Prelijte umakom od cikle i feta sira. Promiješajte da se sjedini i poslužite.