Špageti carbonara klasik je talijanske kuhinje, a po sastojcima vrlo jednostavno jelo. Hrskava slanina i kremasti umak savršeno se slažu sa špagetima, a postoje i razne verzije ovog jela, najpopularnije je ono s vrhnjem za kuhanje. No originalni recept za ovo jelo ne sadrži vrhnje, već samo jaja i sir.

Donosimo recept slavnog talijanskog kuhara Gennara Contalda za još slavnije špagete carbonara. Isprobajte i više nećete pripremati carbonaru na drugi način!

Recept za špagete carbonara

Sastojci:

  • 200 grama špageta
  • 3 velika žumanjka
  • 40 grama parmezana
  • 150 grama pancete ili slanine
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom.
  2. Pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte.
  3. Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode.
  4. Korom pancete natrljajte dno tepsije.
  5. Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu.
  6. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava.
  7. Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte.
  8. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja.
  9. Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.