Slana pita kao što je quiche, tart ili galetta s nadjevom od povrća, idealan je prilog ili predjelo u ljetnim danima, a što je najbolje, ukusna je i topla, netom pripremljena, ali i ohlađena. Za nadjev možete kombinirati namirnice koje imate i koje volite, doista sve paše.
Isprobajte jednostavnu pitu s rajčicama, sirom s finim bosiljkom i malo rikule.
Sastojci:
Za tijesto:
120 g hladnog maslaca
200 g brašna
prstohvat soli
1 jaje
Za nadjev:
300 g cherry rajčica
1 vezica bosiljka
2 vezice rikule
200 g kiselog vrhnja
70 g naribanog sira
3 jaja
300 g ovčjeg sira
1 žličica limunovog soka
sol, papar
Priprema:
Zamijesite tijesto (po potrebi dodajte hladnu vodu), omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Rajčice narežite na pola. Bosiljak i rikolu operite i usitnite.
Vrhnje pomiješajte s jajima i sirom i začinite.
Tijesto izvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite namašćen kalup tijestom.
Ulijte smjesu s jajima, stavite gore bosiljak i rikolu te razmrvljen ovčji sir i rajčice koje možete lagano utisnuti.
Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 50 minuta do zlatno-žute boje.