Pita od prhkog tijesta, ali sa slanim nadjevom specijalitet je poznat iz Francuske. Quiche lorraine je najpoznatija verzija takve pite, s nadjevom od vrhnja, jaja, sira i slanine ili šunke. Ako volite ovakve pite, nadjev možete prilagoditi svojim željama i ukusu i dodati povrće ili zamijeniti meso povrćem ili morskim plodovima.

Praktičan je i ukusan obrok za večeru, užinu ili ručak, a priprema je vrlo jednostavna jer sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji.

Recept za quiche lorraine

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 70 ml vode
  • 100 g slanine
  • 100 g šunke
  • 100 g sira
  • 4 jaja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • malo soli
Najbolji recept za quiche lorraine
Shutterstock 

Priprema:

Šunku, sir i slaninu narežite na kockice te malo popržite slaninu.

Pomiješajte brašno i sol, pa dodajte maslac narezan na kockice. Rukama miješajte brašno i maslac dok ne dobijete tijesto koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umijesite glatko tijesto. Stavite u hladnjak na minimalno pola sata. 

Razvaljajte tijesto u krug malo veći od promjera kalupa, prebacite u kalup i podignite rubove uz stranice kalupa.

Za nadjev umutite jaja, dodajte kiselo vrhnje, sir, šunku, slaninu i začine te prelijte preko tijesta. Pecite na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta dok ne dobije boju.