Mirisna i hrskava focaccia je tradicionalna talijanska pogača za koju je potrebno malo više vremena, zbog pripreme tijesta koje se ostavlja da se diže dva puta, ali toliko je ukusna da vrijedi truda. Slična je pizzi, a danas već postoji puno verzija ovog jela, od tijesta do nadjeva. 

Dvojica slavnih kuhara, Talijan Gennaro Contaldo i njegov učenik Jamie Oliver, vole pripremati ovaj zalogaj, a svaki je dodao nešto svoje u recept. No prije pečenja tijesta, tepsiju su posipali tajnim sastojkom, a to je griz!

Možete isprobati njihove recepte, ali i dodati svoje omiljene sastojke u nadjev, najpopularniji su cherry rajčice, masline, češnjak i ružmarin, a možete dodati čak i gljive, razne sireve, inćune ili sardine i dobiti pravi obrok.

Focaccia po receptu Jamieja Olivera i Gennara Contalda
Shutterstock 

Recept za focacciu

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 325 ml mlake vode
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • griz
  • cherry rajčice
  • bosiljak, ružmarin ili začinske trave po izboru
  • češnjak

Priprema:

Pomiješajte kvasac s mlakom vodom, promiješajte i ostavite oko 10 minuta.

Pomiješajte brašno, sol i maslinovo ulje pa dodajte kvasac i miješajte žlicom ili kuhačom. Kada više ne možete koristiti žlicu, rukama zamijesite glatko tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom 40 minuta. Tepsiju pospite grizom, pa rukama prebacite tijesto koje ste razvukli prstima. Premažite maslinovim uljem. Prstima napravite rupe u tijestu. Preko toga možete staviti sastojke po želji.

Jamie je koristio kuhani krumpir koji je zgnječio, majčinu dušicu koju je umočio u ulje, pa posipao po tijestu, a na kraju je dodao malo gorgonzole, soli i papra.

Gennaro je koristio svježi bosiljak, cherry rajčice koje je prerezao na pola. U rupu u tijestu ugurao je bosiljak, a zatim na list stavio rajčice.

Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči oko 45 minuta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta, prelijte maslinovim uljem i uživajte u hrskavom i sočnom okusu.