Postoji mnoštvo recepata za punjene tikvice pečene u pećnici, ali Grci ih ne peku nego kuhaju na štednjaku. Grčke punjene tikvice se nakon kuhanja preliju bijelim umakom koji se radi bez mlijeka, ali uz dodatak limuna, kocke za juhu i žumanjka te raznih mirisnih začina. Ako obožavate tikvice i tražite nove recepte, ovako pripremljene sigurno će vas oduševiti.
Sastojci:
8 tikvica
1 ljubičasti luk
1 režanj češnjaka
1 mrkva
150 g riže
50 ml bijelog vina
500 ml vode
400 g mljevenog mesa (po želji)
1/3 vezice peršina
1/3 vezice mente
1/3 vezice kopra
Za umak:
80 g maslaca
80 g brašna
700 ml vode
1 kocka pilećeg temeljca
2 limuna
prstohvat muškatnog oraščića
2 žumanjka
1 žlica nasjeckanog kopra
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckane metvice
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
Priprema:
Tikvice izdubite. Luk, češnjak, mrkvu narežite i popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte rižu i zatim dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite, zatim dodajte nasjeckani peršin, metvicu i kopar. Ulijte vino i 250 ml vode pa sve dobro promiješajte i napunite tikvice. Tikvice posložite u lonac, zalijte vodom i malo maslinovog ulja, posolite i popaprite pa poklopite i pustite da se tikvice kuhaju oko 40 minuta.
Otopite maslac u loncu, pa dodajte brašno. Kratko pržite pa postepeno zalijevajte vodom i miješajte dok se lijepo ne zgusne. Zatim dodajte kocku za juhu i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Maknite sa štednjaka, pa dodajte naribanu koricu limuna, sok od limuna, posolite, popaprite, pospite muškatnim oraščićem te u umak dodajte žumanjak. Dobro izmiješajte, a zatim pospite nasjeckanim začinskim biljem poput kopra, peršina i metvice. Ponovno dobro promiješajte i poslužite.