Spoj majoneze, kapara, kiselih krastavaca, vlasca i peršina idealan je prilog jelima poput prženih lignji, pohanog mesa, ribljih štapića, fish & chipsa pa čak i kamenica - savršeni tartar umak. Potječe iz Francuske a pojavio se u Europi sredinom devetnaestog stoljeća, kada je majoneza već bila dominantna na stolovima europskih sladokusaca.
To je zapravo vrlo jednostavan i lagan umak koji ne zahtijeva vrijeme i energiju. Idealno je rješenje kad vam dođu neočekivani gosti a ako ne znate kako ga napraviti, samo slijedite upute u nastavku!
Sastojci:
3 žumanjka
1 žličica senfa
1 žličica bijelog vinskog octa
250 ml repičinog ulja
1 žličica svježeg estragona, nasjeckanog
1 žličica svježeg vlasca, nasjeckanog
1 žličica svježeg nervnjaka, nasjeckanog
1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
2 mala kisela krastavca
2 žličice nasjeckanih kapara
sol
papar
Priprema:
Pripremite majonezu: u posudi umutite žumanjak, ocat i senf dok se dobro ne sjedine. Polako dodavajte repičino ulje u ravnomjernom mlazu nastavljajući miješati dok se ne emulgira. Krastavce sitno narežite i dodajte u majonezu zajedno s kaparima i nasjeckanim začinskim biljem. Kušajte i po potrebi začinite solju i paprom. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.