Carska pita, poznata još i kao španjolska pita, ali nema veze sa Španjolskom, nastala je kao jelo od raznih sastojaka koji su uvijek bili pristupačni u kuhinji. Jednostavno se priprema, a prikladna je za predjelo, večeru ili brz zalogaj kad dođu neočekivani gosti. Obično se dodaje šunka, sir i paprika, kiseli krastavci, a po želji možete dodati još sastojaka i recept prilagoditi svom ukusu.
Sastojci:
- 5 jaja
- 250 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 500 ml oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 g šunke
- 200 g sira
- 200 g svježe paprike
- 200 g kiselih krastavaca
- sezam
Priprema:
Papriku, krastavce, šunku, sir narežite na kockice. Jaja izmiksajte i dodajte ulje. Zatim dodajte jogurt, brašno, prašak za pecivo i sol. Sve dobro promiješajte da nema grudica. U smjesu dodajte ostale sastojke te sve dobro promiješajte. Nauljite pleh ili obložite papirom za pečenje, izlijte smjesu i pospite sezamom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice