Omiljeno jelo diljem Balkana u različitim se djelovima regije različito naziva, te je to za neke proja, za druge proha, a za treće razljevak.
Jede za doručak ili uz predjelo, a recept uključuje kukuruzno brašno ili krupicu te sir, ali može sadržavati i dodatne sastojke poput jaja i jogurta.
Priprema se od jednostavnih i jeftinih namirnica, a u nastavku vam donosimo recept koji je toliko jednostavan da uspijeva i početnicima.
Sastojci:
2 šalice kukuruznog brašna
1 šalica bijelog brašna
1 šalica ulja
1 šalica jogurta
1/2 šalice mineralne vode
2 jaja
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
300 g sira
Priprema:
Pomiješajte kukuruzno brašno s praškom za pecivo i miksajući ulijte jogurt i ulje. Dodajte jaja, sol, sir i izmiksajte. Po potrebi u tijesto dodajte još brašna ili jogurta, ovisno koliko gusto želite.
Proju sa sirom možete uliti izravno u tepsiju ili u kalupe za muffine. Pecite na 200 C oko 20 minuta.