Nekada su ljudi jeli jednostavna, ali ona jela koja su ih zasitila i napunila energijom ujutro prije odlaska na polje i na teški fizički rad. Jedno od takvih jela je palenta, pura ili žganci. Palenta se radi od kukuruznog brašna, žitarice koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Ne sadrži gluten i može se konzumirati u bilo koje doba dana i mogu je jesti svi bez obzira na dob.

Kukuruzno brašno sadrži mnoštvo hranjivih tvari, odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Ima i visok sadržaj fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje, a 100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Jedna je od najboljih i najučinkovitijih namirnica koje se preporučuju onima koji su na dijeti ili imaju poteškoća s probavnim sustavom. Sadrži zdrave masnoće koje su potiču bolji rad crijeva. Palenta ima učinak u prevenciji raznih bolesti, kao i na cjelokupno zdravlje. 

Savjet za najbolju palentu
Shutterstock 

Palenta se može i zapeći i od nje se mogu pripremiti ukusni kolači, a najjednostavnija je kaša od palente.

Kako pripremiti palentu ili žgance?

U lonac ulijte 3 šalice vode i žličicu soli (sol ne treba ako želite slatko jelo). Kad voda zavri polako dodajte palentu uz stalno miješanje. Za 10 sekundi palenta će se pretvoriti u kašu. Palenti možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja, malo svinjske masti ili maslaca. Sve pomiješajte i po želji u gotovu palentu dodajte mlijeko, sir ili jogurt. Za slađi okus možete rastopiti i kockicu čokolade ili posipati kakaom.

Ako ste na dijeti, preporučuje se jesti je samo s jogurtom ili kefirom i to dva sata prije spavanja.