Tartar umak priprema se od glavnih sastojaka majoneze, kiselih krastavaca i kopra, a odlično se slaže s ribom, lignjama, pohanim mesom, narescima i u sendvičima. Domaći umak možete pripremiti klasično, s žumanjcima, odnosno s domaćom majonezom, ali i s kupovnom. Tako je priprema još brža i lakša, a treba vam samo blender.
Potječe iz Francuske, a pojavio se u Europi sredinom devetnaestog stoljeća, kada je majoneza već bila dominantna na stolovima europskih sladokusaca. 16. veljače obilježava se dan tartar umaka pa se svakako počastite domaćom varijantom uz pohani oslić ili lignje.
Recept za domaći tartar umak
Sastojci:
3 žumanjka
1 žličica senfa
1 žličica bijelog vinskog octa
250 ml repičinog ulja
1 žličica svježeg estragona, nasjeckanog
1 žličica svježeg vlasca, nasjeckanog
1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
2 mala kisela krastavca
2 žličice nasjeckanih kapara
sol
papar
Priprema:
Umutite žumanjak, ocat i senf dok se dobro ne sjedine. Polako dodavajte repičino ulje u ravnomjernom mlazu nastavljajući miješati dok se ne emulgira. Krastavce sitno narežite i dodajte u majonezu zajedno s kaparima i nasjeckanim začinskim biljem. Probajte i po potrebi začinite solju i paprom. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Recept za tartar umak iz blendera
Sastojci:
8 srednjih kiselih krastavaca
3 češnja češnjaka
2 grančice kopra
3 žlice majoneze
1 žlica soka od limuna
Priprema:
Stavite kisele krastavce, češnjak, kopar, majonezu, limunov sok u blender. Miksajte dok ne dobijete tekuću konzistenciju i dok se sastojci ne sjedine.