Postoji legenda da je tatarski biftek dobio ime po Tatarima koji su meso držali ispod sedla kako bi omekšalo i potom ga jeli sirovo. Zbog toga ga mnogi zovu tatarski biftek, piše StvarUkusa.rs, a danas je vrlo cijenjeno i ekskluzivno jelo koje se poslužuje kao predjelo.

Postoje dvije verzije kako je nastalo. Prema jednoj se  na jelovnicima mnogih restorana u New Yorku pojavilo jelo pod nazivnom hamburger odrezak, a to je bio ručno mljeveni juneći odrezak. Posluživalo se sirovo s ​​malo soli, kruhom i lukom. Dokumenti pokazuju da se ovaj način pripreme koristio do 1887. u nekim američkim restoranima, a koristio se i za hranjenje pacijenata u bolnicama. Hamburški odrezak posluživao se sirov ili lagano kuhan uz dodatak sirovog jaja, a u Europi se zvao steak a l'Americaine.

Prema drugoj verziji nastao je početkom 20. stoljeća i posluživao se s tartar umakom. Izdanje Kulinarskog vodiča iz 1922. definira tatarski biftek kao biftek a l'Americaine samo napravljen bez žumanjka. S vremenom je razlika između ova dva jela nestala i nastao je poznati tatarski biftek.

Donosimo vam recept i upute za tatarski biftek koji možete iskoristiti za proslavu nove godine. Kod pripreme je jako važno da su svi sastojci sitno usitnjeni ručno, nikako nemojte koristiti blender.

Sastojci

800 g bifteka
4 žumanjka
4 žličice senfa
4 žličice kapara
4 žličice Tabasca
4 žličice Worcestershire umaka
4 žličice slatke paprike
8 žličica soka od limuna
4 češnja češnjaka
120 g kiselih krastavaca
1 ljubičasti luk
8 fileta inćuna
80 g ljutog kečapa
100-150 ml konjaka
nekoliko kapi ulja
sol papar

Recept za tatarski biftek

10:53
Korak 1

Nasjeckajte meso

Odrezak očistite od masnoće i jako sitno nasjeckajte. Trebalo bi izgledati kao da ste ga samljeli. 

Kako pripremiti tatarski biftek
Shutterstock 

10:57
Korak 2

Napravite umak

Istucite žumanjke pa dodajte senf, limunov sok, sol i papar. Dodati nekoliko kapi ulja, zatim nasjeckani češnjak, vrlo sitno nasjeckane krastavce i inćune te ljubičasti luk i kapare. Pospite paprikom. Dobro promiješajte pa dodajte kečap, Tabasco i Worcestershire umak. 

10:58
Korak 3

Izgnječite meso s umakom

U dobiveni umak dodajte polovicu nasjeckanog odreska, po potrebi posolite i dobro promiješajte, ali vilicom. Njime zgnječite meso jer će se tako sastojci bolje sjediniti pa dodajte preostalo meso. Ponovo sjedinite vilicom. Na kraju ulijte konjak koji daje poseban okus i promiješajte.