Vjeruje se da je falafel nastao u Egiptu pod utjecajem sličnih indijskih jela. Ovo je ulična hrana koja se može jesti i kao predjelo. Glavni sastojci ovog ukusnog jela su slanutak i začini, a ono na što treba obratiti pozornost je dodavanje sode bikarbone u vodu koju dodajete kako bi slanutak omekšao, što će ubrzati proces. Također, vrlo je važno koristiti svježe začinsko bilje, poput peršina i kopra, jer ono ne samo da daje poseban okus, već daje i lijepu boju. A dodavanje praška za pecivo prije prženja čini falafel još mekšim iznutra.
Također, važan savjet je da ne koristite slanutak iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja.
Sastojci:
- 450 g pečenog slanutka
- 3 vezice peršina
- 1 vezica kopra
- 1 luk
- 5 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice korijandera
- 1/3 žličice ljute crvene paprike
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
Priprema:
Slanutak ulijte u zdjelu i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 16 sati. Procijedite ih i osušite pa stavite u blender. Dodajte nasjeckani peršin, kopar, crni i češnjak. Dobro promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajte sol, papar, kim, korijander, ljutu crvenu mljevenu papriku i ponovo izmiksajte. Prebacite smjesu u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći. Prije nego počnete pržiti falafel, smjesi dodajte prašak za pecivo i sjedinite. Navlažite ruke i oblikujte kuglice. Na vrućem ulju pržite falafele oko 3-5 minuta. Izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi.
Izvor: Stvar Ukusa