Recept za originalan falafel i nekoliko savjeta da ispadne najbolji

Glavni sastojci su slanutak i začini, ali pogledajte na što trebate posebno paziti.

Shutterstock

Vjeruje se da je falafel nastao u Egiptu pod utjecajem sličnih indijskih jela. Ovo je ulična hrana koja se može jesti i kao predjelo. Glavni sastojci ovog ukusnog jela su slanutak i začini, a ono na što treba obratiti pozornost je dodavanje sode bikarbone u vodu koju dodajete kako bi slanutak omekšao, što će ubrzati proces. Također, vrlo je važno koristiti svježe začinsko bilje, poput peršina i kopra, jer ono ne samo da daje poseban okus, već daje i lijepu boju. A dodavanje praška za pecivo prije prženja čini falafel još mekšim iznutra.

Također, važan savjet je da ne koristite slanutak iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja.

Sastojci:

  • 450 g pečenog slanutka
  • 3 vezice peršina
  • 1 vezica kopra
  • 1 luk
  • 5 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 2 žličice mljevenog kima
  • 1/2 žličice korijandera
  • 1/3 žličice ljute crvene paprike
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Slanutak ulijte u zdjelu i prelijte vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 16 sati. Procijedite ih i osušite pa stavite u blender. Dodajte nasjeckani peršin, kopar, crni i češnjak. Dobro promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajte sol, papar, kim, korijander, ljutu crvenu mljevenu papriku i ponovo izmiksajte. Prebacite smjesu u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći. Prije nego počnete pržiti falafel, smjesi dodajte prašak za pecivo i sjedinite. Navlažite ruke i oblikujte kuglice. Na vrućem ulju pržite falafele oko 3-5 minuta. Izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi.

 Izvor: Stvar Ukusa