Popečci od povrća, mahunarki i žitarica odlična su osnova vege burgera. Jaja ili neke njihove zamjene imaju ulogu povezivanja mase kako se pri oblikovanju i pečenju ne bi raspala, no ako je smjesa dovoljno vlažna, u pripremu vege popečaka možemo se upustiti i bez te pomoći.
Pri oblikovanju pomažu krušne mrvice i zobene pahuljice, a za hrskavi omotač, osim krušnih mrvica, preporučuju se kukuruzne krupice. Koristite svježe naribano sirovo povrće poput mrkve i korjenastog povrća, ali i kuhano povrće kao što su cvjetača, brokula, krumpir... Uz dodatak omiljenih začina, odaberite i sjemenke koje će dati poseban okus.
Burger od kvinoje i slanutka
Sastojci:
pola šalice kvinoje
1 šalica povrtnog temeljca
2 male kriške kruha od cjelovitog zrna
1 limenka slanutka
1 jaje
1 mala crvena papričica
sol i papar
malo ulja
Priprema:
Skuhajte kvinoju u povrtnom temeljcu i ostavite da se ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, papričice, sol i papar. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Pecite dok ne poprime zlaćanu boju i poslužite u pecivu uz svježe povrće.
Burger od cikle i feta sira
Sastojci:
4 cikle
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 jaja
100 g zobenih pahuljica
100 g feta sira
žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
sol i papar
pecivo po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. Dodajte naribanu ciklu, umućena jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpete. Pecite na gril tavi nekoliko minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. U pecivo dodajte crveni burger te po želji svježe ili ukiseljeno povrće, list zelene salate i umak.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice