Falafel su okruglice ili popečci od slanutka ili boba, orijentalno jelo koje se priprema od davnina. Poslužuju se s lepinjom, zelenom salatom, rajčicama i umakom, kao i salatu od kus-kusa ili miješanu salatu od povrća i hranjiva su zamjena za mesne zalogaje. 

Slanutak je bogat proteinima i vlaknima, sadrži folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari, a za pripremu falafela slanutak treba prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se s ostalim sastojcima miksa štapnim mikserom dok se ne dobije pire od kojeg se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju. U pire od slanutka stavljaju se korijandar, češnjak i kim. Umiješate li i tandoori mješavinu začina, falafel dobiva vrlo ukusnu notu indijske kuhinje. 

Za potpuni dojam uz falafel možete poslužiti tahini pastu ili namaz od slanutka te umak od jogurta začinjenim s malo kima, soli te nekoliko kapi limete. 

Sastojci

Sastojci za falafel okruglice:

250 g slanutka
1 luk
2 češnja češnjaka
svježi peršin i korijandar
1/2 žličice kima
40 g brašna
žličica soli
mljeveni papar
ulje za prženje

Sastojci za lepinje:

200 g brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice suhog kvasca
170 ml mlake vode
žlica maslinova ulja

Recept za falafel s lepinjom

15:24
Korak 1

Namočite

Slanutak namočite u vodi dok ne omekša.

15:37
Korak 2

Izmiksajte

Ocijedite kuhani slanutak pa ga izmiksajte s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, soli i paprom.

15:38
Korak 3

Zamijesite

Prema potrebi dodajte jaje i malo vode ili još brašna ako smjesa nije dovoljno gusta. U posudu dodajte brašno i sol. Kvasac razmutite u vodi i dodajte ulje. Postupno brašnu dodajte vodu uz neprestano miješanje. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro umijesite. Prema potrebi, dodajte još brašna ili vode dok ne dobijete glatko tijesto.

15:39
Korak 4

Ostavite da odstoji

Ostavite oko 45 minuta pokriveno.

15:39
Korak 5

Pecite

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje premažite uljem. Podijelite tijesto na četiri dijela i oblikujte u kugle. Svaku razvaljajte na oblik kruga debljine 3 do 5 mm. Posložite ih na lim i pecite oko 15 minuta.

15:39
Korak 6

Pržite

Od odstajale smjese oblikujte kuglice falafela i pržite ih u zagrijanom dubokom ulju dok ne postanu zlatnosmeđe boje.