Falafel su okruglice ili popečci od slanutka ili boba, orijentalno jelo koje se priprema od davnina. Poslužuju se s lepinjom, zelenom salatom, rajčicama i umakom, kao i salatu od kus-kusa ili miješanu salatu od povrća i hranjiva su zamjena za mesne zalogaje.
Slanutak je bogat proteinima i vlaknima, sadrži folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari, a za pripremu falafela slanutak treba prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se s ostalim sastojcima miksa štapnim mikserom dok se ne dobije pire od kojeg se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju. U pire od slanutka stavljaju se korijandar, češnjak i kim. Umiješate li i tandoori mješavinu začina, falafel dobiva vrlo ukusnu notu indijske kuhinje.
Za potpuni dojam uz falafel možete poslužiti tahini pastu ili namaz od slanutka te umak od jogurta začinjenim s malo kima, soli te nekoliko kapi limete.
Sastojci
Sastojci za falafel okruglice:
250 g slanutka
1 luk
2 češnja češnjaka
svježi peršin i korijandar
1/2 žličice kima
40 g brašna
žličica soli
mljeveni papar
ulje za prženje
Sastojci za lepinje:
200 g brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice suhog kvasca
170 ml mlake vode
žlica maslinova ulja
Recept za falafel s lepinjom
Namočite
Slanutak namočite u vodi dok ne omekša.
Izmiksajte
Ocijedite kuhani slanutak pa ga izmiksajte s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, soli i paprom.
Zamijesite
Prema potrebi dodajte jaje i malo vode ili još brašna ako smjesa nije dovoljno gusta. U posudu dodajte brašno i sol. Kvasac razmutite u vodi i dodajte ulje. Postupno brašnu dodajte vodu uz neprestano miješanje. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro umijesite. Prema potrebi, dodajte još brašna ili vode dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostavite da odstoji
Ostavite oko 45 minuta pokriveno.
Pecite
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje premažite uljem. Podijelite tijesto na četiri dijela i oblikujte u kugle. Svaku razvaljajte na oblik kruga debljine 3 do 5 mm. Posložite ih na lim i pecite oko 15 minuta.
Pržite
Od odstajale smjese oblikujte kuglice falafela i pržite ih u zagrijanom dubokom ulju dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice