Lisnato s blitvom, lukom i gorgonzolom jednostavno je jelo idealno za druženja

Ukusan miks ljetnog povrća i francuskog sira na lisnatom tijestu

Shutterstock

Lisnato s blitvom i lukom na prvu vam može izgledati kao komplicirano jelo, zapravo će vam trebati samo nekoliko sastojaka i malo vremena. Jelo možete pripremiti da prije i staviti u hladnjak ili poslužiti odmah. Ovo jelo je idealno za druženja ili piknike.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka
  • balsamico ocat
  • vezica blitve
  • glatko brašno
  • 300 g lisnatog tijesta
  • 125 g gorgonzole
  • 1 jaje
  • sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte maslinovo ulje na tavi, dodajte luk i pržite oko 4 minute dok ne omekša. Smanjite vatru i začinite luk. Pržite polako uz povremeno miješanje oko 10 minuta dok luk ne porumeni. Dodajte balsamico ocat i pržite još oko 2 minute dok tekućina ne ispari. Premjestite luk u zdjelu.

U tavu ponovno dodajte maslinovo ulje i stavite blitvu. Posolite, popaprite i pržite dok ne omekša. Pržite blitvu oko 3 minute dok ne počne venuti. Blitvu prebacite u zdjelu s lukom, pomiješajte sve i pričekajte da se ohladi. 

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik 25x35 cm. Savijte oko 2,5 cm tijesta sa svake strane kako biste stvorili rub. Lagano preklopite tijesto, prebacite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i tamo ga pažljivo razvucite.

Tijesto po cijelom dijelu izbodite vilicom. Preko toga ravnomjerno rasporedite smjesu blitve i luka i pospite sirom. Rubove ostavite nepokrivene i premažite ih s jajima. Pecite dok ne porumene, oko 20-25 minuta. Ostavite lisnato da se ohladi, režite na kvadrate i poslužite.

Izvor: fresh prima